Zakumaj.pl

Przepis na aromatyczny dżem gruszkowy

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 4 godz.
Przepis na aromatyczny dżem gruszkowy

Gruszki to owoce, które kojarzą nam się z przyjściem jesieni. Część z nas uwielbia spożywać je w wersji jeszcze nieco niedojrzałej, trochę twardawej i mniej słodkiej, a druga część rozpływa się na widok tych miękkich, bardzo soczystych oraz słodkich. Gruszki powinniśmy spożywać, jeśli tylko jest na nie sezon, gdyż nie zawierają one wcale bardzo wielu kalorii, są bogate w potas, sód, magnez, czy wapń, ale przede wszystkim bardzo dobrze wpływają na naszą przemianę materii. Już jedna miękka gruszka potrafi pomóc na uporczywe zaparcia. Dodatkowo, gruszka cudownie łączy się z wieloma innymi smakami, a także ze względu na swój miękki miąższ, nadaje się do robienia z niej dżemu. Znajdziesz na niego przepis poniżej.

  • Przygotowanie gruszek

    Przygotowanie gruszek

    Pamiętaj, aby na targu czy też w sklepie lub w ogrodzie wybrać te gruszki, które są jak najbardziej miękkie. Dzięki temu, nie będziesz musiała dżemu dosładzać dużą ilością cukru. Wszystkie gruszki umyj bardzo dokładnie. Potem obierz je, odetnij ogonek i wydrąż gniazda nasienne. Każdą gruszkę pokrój na niezbyt drobną kostkę.

Strona 1 z 5
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

5 kilogramów gruszek

700 g cukru

2,5 łyżeczki startego imbiru

sok i skórka z cytryny

kilka łyżek wody (opcjonalnie)

5 kilogramów gruszek 700 g cukru 2,5 łyżeczki startego imbiru sok i skórka z cytryny kilka łyżek wody (opcjonalnie)
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz