Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym

Opiekun artykułu: ani
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym

Przepis na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym

Warzywo, które w Polsce zwykło się nazywać bakłażanem, tak naprawdę nosi nazwę psianki podłużnej. Ze względu na swój intensywny kolor oraz kształt, bakłażan jest także nazywany gruszką miłosną i przyjmuje się go za afrodyzjak. W naszym kraju ciągle jest pewnego rodzaju nowością, po którą nie wszyscy sięgają, raczej zwracając się ku dobrze znanym cukiniom. Warto jednak zaprzyjaźnić się z bakłażanem, choć nie jest może najlepszym źródłem witamin, gdyż nie posiada ich sporo. Za to powinniśmy go zajadać ze względu na niską zawartość cukru, niewielką kaloryczność oraz wysoką zawartość błonnika. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną gruszkę miłosną zapiekaną w towarzystwie mięsa mielonego.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 bakłażany

300 g mięsa mielonego wieprzowego

2 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

1 cebula biała lub czerwona

200 g żółtego sera

½ puszki pomidorów krojonych

oregano

sól i pieprz

oliwa do smażenia

2 bakłażany 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 cebula biała lub czerwona 200 g żółtego sera ½ puszki pomidorów krojonych oregano sól i pieprz oliwa do smażenia
  • Przygotowanie bakłażana

    Przygotowanie bakłażana

    W sklepie wybierz cztery niezbyt duże bakłażany, mogą być również te, które mają okrągłą, a nie podłużną formę. Następnie umyj je i osusz, a potem przekrój wzdłuż na pół, tworząc w ten sposób nasze miseczki. Teraz wystarczy wydrążyć z nich dokładnie cały miąższ, a potem go pokroić niezbyt drobno – użyjemy go do naszego farszu.

  • Podsmażanie warzyw

    Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć jedną posiekaną cebulkę oraz dwa duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozdrobnione ze szczyptą soli. Podsmażaj to przez około dwie minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj posiekaną paprykę i smaż ją przez około pięć minut.

  • Podsmażanie mięsa

    Kiedy warzywa będą już podsmażone, pora na dodanie mięsa. Aby było miękkie, musi smażyć się przez około 7 – 8 minut. Mieszaj całość co jakiś czas, aby smaki się przeszły i by warzywa nie przywarły do patelni i się nie przypaliły.

  • Dodawanie pomidorów

    Na sam koniec należy dodać do warzyw oraz mięsa pół puszki krojonych pomidorów i jeszcze przez chwilę podsmażać na małym ogniu, aby woda z pomidorów odparowała. Teraz całość należy doprawić solą oraz pieprzem.

  • Faszerowanie bakłażanów

    Do każdego wydrążonego bakłażana nałóż farsz, ugniatając go łyżką, aby zmieściło się go jak najwięcej. Następnie farsz posyp obficie żółtym serem, a potem szczyptą oregano. Połówki warzywa przełóż na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Powinny zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180°C.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Bakłażana podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu lub solo. To idealna przystawka na ciepło, jednak spokojnie może posłużyć także jako obiad, gdyż jest bardzo syta. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na chińskie pierożki
  • liść laurowy
  • cukier
  • przysmak wielkanocny
  • mąka ziemniaczana
  • zrazy drobiowe
  • składniki na kotlety mielone
  • przepis na kurczaka z grilla
  • majeranek
  • papryczka jalapeno
  • udka z kurczaka
  • przygotowanie szaszłyków
  • kolendra
  • kuchnia tajska
  • papryka pieczona
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising