Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na bezglutenową babkę z ziemniaków

Opiekun artykułu: martini
Przepis na bezglutenową babkę z ziemniaków

Przepis na bezglutenową babkę z ziemniaków

Coraz więcej osób cierpi z powodu nietolerancji glutenu, zawartego przede wszystkim w mące pszennej. Nie jest to jednak powód, żeby nie jadać smacznych wypieków i nie móc w czasie Wielkanocy cieszyć się słodkim smakiem. Trzeba jedynie znaleźć przepis, który nie spowoduje problemów. Oto i on!

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Sukces babki ziemniaczanej, jak i każdego innego ciasta, to składniki. Dobre i świeże sprawią, że ciasto będzie wyśmienite. Do przygotowania babki niezbędne są:
    * 2 szklanki mąki ryżowej,
    * 2 łyżeczki imbiru mielonego,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 duże jajka,
    * 2 łyżki syropu klonowego,
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1 i 1/4 szklanki cukru,
    * 1/3 szklanki brązowego cukru,
    * 140 g masła,
    * 2 słodkie ziemniaki (bataty),
    * 6 łyżek cukru pudru,
    * szczypta soli.

  • Etap pierwszy

    Do miski z wysokimi brzegami wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i zamieszać łyżką. Odstawić na bok. Piekarnik już na tym etapie włączyć i pozwolić mu się nagrzewać do 175 stopni Celsjusza.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Słodkie ziemniaki upiec, a następnie pozbawić skórki i rozgnieść na miazgę tak, żeby całość przypominała gładkie piure. W osobnej misce lub w misce od robota kuchennego zmieszać ze sobą masło oraz wszystkie rodzaje cukru podane w przepisie. Ze wszystkich składników powinna wyjść gładka, puszysta masa. Gdy osiągnie taką konsystencję, można przełączyć mikser na mniejsze obroty i powoli, cały czas mieszając, dodawać ziemniaki oraz imbir.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Gdy masa oraz ziemniaki połączą się w całość, można dodawać sypkie składniki, cały czas mieszając na niewielkich obrotach. Otrzymane ciasto będzie gęste i należy od razu przelać je do posmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawić je do ostudzenia i w tym czasie przygotować lukier. Zmieszać syrop klonowy z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wylać na chłodne już ciasto i podawać. Smacznego!

Popularne tagi
  • bataty
  • soda oczyszczona
  • babka bezglutenowa
  • woda
  • deser
  • mąka kukurydziana
  • syrop klonowy
  • mąka pszenna
  • przepis
  • przepis na krem czekoladowy
  • przepis na ciastka jabłkowe
  • batoniki granola
  • ciasto na pączki
  • wielkanoc
  • alergia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising