Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami

Opiekun artykułu: moniaaa
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami

Przepis na ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami

Latem raczej nie lubimy ciężkich i ciepłych deserów. Zdecydowanie wolimy te, które możemy zjadać na zimno, rozkoszując się ich lekkością oraz słodyczą z lekko kwaskowatym i orzeźwiającym smakiem. Takie też jest pyszne i wilgotne ciasto przygotowywane na bazie jogurtu naturalnego oraz z dodatkiem owoców sezonowych. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a z pewnością ucieszysz całą swoją rodzinę.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 szklanki mąki

200 ml jogurtu naturalnego

200 ml oleju

1 ½ szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej (albo trochę więcej)

300 g owoców, np. truskawek, śliwek, wiśni

cukier puder do posypania

2 szklanki mąki 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (albo trochę więcej) 300 g owoców, np. truskawek, śliwek, wiśni cukier puder do posypania
  • Jakie owoce wybrać?

    Do ciasto jogurtowego pasuje wiele różnych owoców, wybierz te, które masz akurat pod ręką, gdyż jest na nie sezon. Doskonale będzie smakować z truskawkami, wiśniami, śliwkami węgierkami, jagodami, malinami, brzoskwiniami czy nawet jabłkami. Możesz także użyć do zrobienia tego ciasta owoców ze słoików.

  • Wyrabianie ciasta

    Przygotowania zacznijmy od wyrobienia jogurtowego ciasta. Najpierw musimy wymieszać ze sobą produkty suche. Wrzuć do miski mąkę, a następnie dodaj do niej proszek do pieczenia. Całość zamieszaj ze sobą, aby proszek rozprowadził się równomiernie. Potem dodaj cukier oraz cukier waniliowy i jeszcze raz wymieszaj. Teraz wbij do mąki i reszty składników trzy jajka i mieszaj wszystko za pomocą miksera, a potem stopniowo dodawaj jogurt naturalny oraz olej, nie przestając mieszać. Wyjdzie ci ciasto o nieco lejącej się oraz lekkiej konsystencji.

  • Przygotowanie owoców

    Owoce, które wybrałaś, przekrój na pół lub na ćwiartki/ósemki (nie dotyczy to małych owoców, takich jak maliny czy jagody). Następnie włóż je do miski i wsyp do nich dużą łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie wymieszaj je z mąką (jeśli nie wszystkie owoce się nią oblepią, to dosyp jej jeszcze trochę). Ten zabieg sprawi, że owoce nie wpadną do ciasta, a utrzymają się na jego powierzchni.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Ciasto przełóż do okrągłej lub prostokątnej formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem lub włożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź je dobrze po całej blasze, a następnie na wierzchu ułóż owoce. Piekarnik ustaw na 180°C i piecz ciasto około 35 – 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy jest suche (do tzw. suchego patyczka).

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi całkiem wystygnąć. Dopiero wówczas posyp je cukrem pudrem i pokrój na kwadratowe kawałki. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na roladę z bitą śmietaną
  • stolnica
  • ciasto z borówkami i kruszonką
  • kruszonka
  • ciasto w-z-
  • jaja
  • składniki na sernik
  • kuchnia japońska
  • gorzka czekolada
  • piana z białka
  • święta wielkanocne
  • rodzaje ozdób do ciasta
  • śliwki węgierki
  • aromat do ciast
  • przygotowanie lukru
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising