Zakumaj.pl

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 2 godz. 30 min.

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce. Te wykonywane tradycyjne zawijane są w liście kapusty białej i podawane z sosem pomidorowym lub grzybowym, jednak to nie jedyne ich wersje. Można spotkać także gołąbki zawijane w kapustę włoską, gotowane bez sosu, a także te pieczone w piekarniku oraz gołąbki „odwrócone”, czyli takie, gdzie kapusta znajduje się w mięsie. Gołąbki są przez nas niewątpliwie chętnie zjadane, ale już nie tak chętnie robione, a to z tego powodu, iż potrawa ta jest czaso- i pracochłonna. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu. Poniżej krok po kroku dowiesz się, jak przygotować tradycyjne gołąbki w sobie pomidorowym.

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym
  • Przygotowanie farszu

    W pierwszej kolejności zaczniemy od przygotowania farszu. Jeśli nie masz zmielonego mięsa, to musisz je najpierw zmielić maszynką. Potem do mięsa należy dodać ugotowany al dente (ale nie powinien być suchy, musi puścić swój „klej”), wystudzony już ryż. Jeśli lubisz, kiedy gołąbki są bardziej ryżowe, to dodaj całe dwa opakowania. Następnie dodaj jeszcze podsmażoną na łyżce masła małą cebulkę. Mięso, ryż i cebulę dobrze ze sobą wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Powstały farsz powinien być kleisty, co zawdzięczamy ugotowanemu ryżowi, nie musisz więc dodawać do niego jajek, choć w niektórych domach tak się robi.

Strona 1 z 5
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

1 biała kapusta

500 gram mielonego mięsa

1 mała cebulka

150 gram ryżu przed ugotowaniem (1 i ½ torebki)

¾ słoiczka koncentratu pomidorowego

70 gram masła

2 łyżki mąki pszennej

150 ml śmietany

sól i pieprz

majeranek

1 biała kapusta 500 gram mielonego mięsa 1 mała cebulka 150 gram ryżu przed ugotowaniem (1 i ½ torebki) ¾ słoiczka koncentratu pomidorowego 70 gram masła 2 łyżki mąki pszennej 150 ml śmietany sól i pieprz majeranek
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz