Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na kremową zupę z pieczarek

Opiekun artykułu: giesiek
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Przepis na kremową zupę z pieczarek

Przepis na kremową zupę z pieczarek

Na polskich stołach bardzo często goszczą aromatyczne zupy, od rosołu przez krupnik po biały barszcz. Zupy, jeśli są treściwe, traktujemy po prostu jako pełnowartościowy obiad dla całej rodziny, a nie tylko jako przystawkę czy też pierwsze danie. Nie ma w tym nic dziwnego, dobrze przygotowana zupa z odpowiednimi dodatkami potrafi nasycić tak samo, jak sztuka mięsa z ziemniakami, a zwłaszcza, kiedy jest gorąca i podana w bardzo mroźny dzień. Poniżej znajdziesz przepis na zupę w formie kremu z pieczarek. Nie wszyscy przepadają za zmiksowanymi zupami, jednak stanowią one bardziej elegancką formę tego typu dań i świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju przyjęcia oraz obiady świąteczne. Koniecznie wypróbuj poniższą recepturę, z pewnością przypadnie ci do gustu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1,5 l wody

mięso drobiowe (np. udko, skrzydełka, porcja rosołowa)

1 kg pieczarek

1 średnia cebula

3 marchewki

1 pietruszka (i ewentualnie natka)

mały seler

1 por

sól i pieprz

200 ml śmietany kremówki 36 %

do podania na przykład grzanki, żółty ser, groszek ptysiowy

1,5 l wody mięso drobiowe (np. udko, skrzydełka, porcja rosołowa) 1 kg pieczarek 1 średnia cebula 3 marchewki 1 pietruszka (i ewentualnie natka) mały seler 1 por sól i pieprz 200 ml śmietany kremówki 36 % do podania na przykład grzanki, żółty ser, groszek ptysiowy
  • Gotowanie bulionu

    Przygotowanie naszego kremu rozpoczniemy od zrobienia bulionu warzywno-drobiowego. Powinien on być chudy, dlatego też użyj do niego mięsa drobiowego bez skóry.Mięso drobiowe zalej zimną wodą i wstaw na ogień. Dodaj ziele angielskie, pieprz w z ziarenkach oraz liście laurowe. Poczekaj, aż woda się zagotuje, i zmniejsz ogień. Na powierzchni wody mogły wytworzyć się szumowinki od ścięcia białka, które teraz należy dobrze zebrać. Pogotuj mięso na małym ogniu przez około 15 minut, a następnie dodaj marchewkę, seler, por, natkę pietruszki (jeśli masz) i pietruszkę. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 – 40 minut, aż warzywa oddadzą swój smak. Dopraw solą oraz pieprzem, ale niezbyt obficie.Bulion odcedź.

  • Przysmażanie pieczarek i cebuli

    Pieczarki umyj i w razie konieczności obierz, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz i również ją pokrój w cienkie piórka lub kostkę.

    Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Wrzuć na nią cebulę i podsmażaj kilka minut, aż się zeszkli. Wówczas dodaj pokrojone pieczarki oraz rozdrobniony lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Podsmażaj przez kilka minut, aż woda puszczona z pieczarek odparuje.

  • Gotowanie zupy

    Przecedzony bulion podstaw na ogniu i dorzuć do niego podsmażone pieczarki z cebulą. Poczekaj, aż zupa się zagotuje, a potem zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez 10 minut.

    Po tym czasie zdejmij zupę z ognia i za pomocą blendera dokładnie zmiksuj. Teraz zabiel ją śmietaną kremówką 36%, a następnie dopraw solą i pieprzem.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Krem z pieczarek podawaj na ciepło z grzankami, groszkiem ptysiowym albo startym żółtym serem. Smacznego!

Popularne tagi
  • ogórek zielony
  • pieczenie
  • zupa brokułowa z winem
  • słonecznik
  • zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
  • zupa kremowa
  • witamina b
  • przyprawianie zupy
  • barszcz
  • krem z brokułów
  • potrawa sezonowa
  • wielkanoc
  • lanisster
  • krem ogórkowy
  • krupnik
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising