Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na lemoniadę z bazylią

Opiekun artykułu: putol
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 20 min.
Przepis na lemoniadę z bazylią

Przepis na lemoniadę z bazylią

Lemoniada to cudownie orzeźwiający napój przygotowywany na bazie cytryn i podawany na zimno w upalne dni. Poniżej znajdziesz przepis na nietypową lemoniadę, ponieważ z dodatkiem świeżych listków bazylii. Ma ona nie tylko niezwykłych smak oraz aromat, ale także wiele zdrowotnych właściwości. Zbawiennie wpływa na przyspieszenie metabolizmu, oczyszczenie organizmu z toksyn, a także działa na nas niezwykle kojąco i uspokajająco. Warto więc wprowadzać ją do codziennych posiłków oraz napoi. Koniecznie spróbuj lemoniady z dodatkiem tego cudownego zioła.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

¼ szklanki wody

¼ szklanki cukru

sok z dwóch – trzech cytryn

¼ szklanki listków bazylii

zimna woda

kostki lodu

cytryna do ozdoby lemoniady

¼ szklanki wody ¼ szklanki cukru sok z dwóch – trzech cytryn ¼ szklanki listków bazylii zimna woda kostki lodu cytryna do ozdoby lemoniady
Wskazówki:

Jeśli wolisz smak mięty od smaku bazylii, spokojnie możesz użyć do wykonania tej lemoniady listków tego pierwszego zioła.

  • Gotowanie syropu

    ¼ szklanki cukru połącz w garnuszku z ¼ szklanki wody. Będziemy z nich gotować gęsty syrop. Postaw garnuszek na palnik i mieszając, doprowadź do całkowitego rozpuszczenia cukru w wodzie. Następnie gorący syrop odstaw do całkowitego wystygnięcia.

  • Połączenie smaków

    Zależy nam przede wszystkim na tym, aby posmak bazylii był wyraźnie wyczuwalny w lemoniadzie. W związku z tym musimy doprowadzić do połączenia tych dwóch smaków. Do miski wlej sok z cytryny, a następnie dodaj do niego wszystkie listki bazylii. Teraz za pomocą widelca lub jakiegoś innego narzędzia nieco „pognieć” lub rozszarp listki, aby bazylia mogła puścić sok. Odstaw taką mieszankę na kilka minut.

  • Lemoniada

    Lemoniada

    Kiedy syrop będzie już zimny, wlej go do dzbanka. Następnie dodaj do niego sok z cytryny z „pogniecionymi” listkami bazylii. Całość najpierw ze sobą wymieszaj, a następnie zalej zimną wodą przegotowaną albo mineralną (najlepiej taką, która była przechowywana w lodówce). Spróbuj lemoniady, czy nie należy jej dosłodzić.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Przed samym podaniem do dzbanka dorzuć kilka kostek lodu, a także plastry cytryny. Wcześniej cytrynę sparz i dopiero wtedy ją pokrój, bez obierania ze skórki. W każdej szklance powinna znaleźć się choć jedna część cytryny. Taki napój będzie idealnym towarzyszem wakacyjnych obiadów, przyjęć oraz grillów na świeżym powietrzu. Smacznego!

Popularne tagi
  • działanie przeciwzapalne
  • składniki na syrop kukurydziany
  • napój miętowo-imbirowy
  • jak przygotować sok z limonki
  • napoje
  • bazylia
  • sól
  • dziecko
  • toksyny
  • jagody
  • nerki
  • zalety melisy
  • wiosna
  • zalety dzikiego bzu
  • napoje orzeźwiające
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising