Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na pieczone skrzydełka w słodko-ostrej marynacie

Opiekun artykułu: czarnakika
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na pieczone skrzydełka w słodko-ostrej marynacie

Przepis na pieczone skrzydełka w słodko-ostrej marynacie

Skrzydełka z kurczaka są przez nas chętnie wykorzystywane głównie w dwóch sytuacjach, a mianowicie podczas grillowych wieczorów i przyjęć albo wówczas, gdy gotujemy jakąś zupę i potrzebujemy do wywaru mięsnego aromatu i smaku. Rzadko kiedy zaś podajemy je na zwykły obiad, raczej wykorzystujemy te bardziej mięsne kawałki kurczaka. A szkoda, gdyż skrzydełka naprawdę można dobrze przyrządzić, by z wierzchu były chrupiące i ostre, a w środku bardziej delikatne i soczyste. Poniżej znajdziesz przepis, który pozwoli ci właśnie na taką pyszną kombinację. Zobaczysz, że gdy raz przyrządzisz właśnie to danie, będziesz je potem powtarzać regularnie, gdyż zakochasz się w nim i ty, i twoi domownicy.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

18 skrzydełek (około 5 dużych porcji)

¼ szklanki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

3 łyżki pikantnego ketchupu

3 łyżki miodu

2 łyżeczki papryki ostrej

3 łyżeczki papryki słodkiej

1,5 łyżeczki ostrej musztardy

¼ łyżeczki chili

18 skrzydełek (około 5 dużych porcji) ¼ szklanki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 3 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 2 łyżeczki papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki ostrej musztardy ¼ łyżeczki chili
Wskazówki:

Pamiętaj, aby zamarynować skrzydełka dzień wcześniej.

  • Przygotowywanie skrzydełek drobiowych

    Podczas zakupu skrzydełek zwróć przede wszystkim uwagę na ich wielkość. Powinny być one niezbyt małe, aby było co chrupać. Każde skrzydełko bardzo dokładnie umyj, zwłaszcza w zgięciach. Następnie osusz je i przekrój na trzy kawałki (nóż prowadź po linii każdego stawu, nie wymaga to ani wiele wprawy, ani siły). Końcówki skrzydełek możesz wyrzucić – co prawda nadają się one do pieczenia, jednak praktycznie nie ma w nich co zjeść, oprócz skórki.

  • Przygotowywanie marynaty

    Przygotowywanie marynaty

    Marynata do skrzydełek będzie miała bardzo intensywny, słodko-ostry smak. Może on być zbyt drażniący dla małych dzieci. Do dużej wielkości miski wlej ¼ szklanki oliwy z oliwek. Następnie dodaj do niej półtorej łyżeczki ostrej musztardy (najlepiej dijon), trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, trzy łyżeczki papryki słodkiej, dwie łyżeczki papryki ostrej, ¼ łyżeczki przyprawy chili oraz trzy łyżki miodu i trzy łyżki pikantnego ketchupu. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj, aż wszystkie smaki się połączą.

  • Marynowanie

    Do miski z marynatą wrzuć kawałki skrzydełek i bardzo dokładnie natrzyj nią każdy z nich. Następnie przykryj miskę, na przykład folią aluminiową lub pokrywką, i wstaw do lodówki. Skrzydełka powinny marynować się przez co najmniej trzy – cztery godziny, ale najlepiej, gdybyś je zostawiła na całą noc.

  • Pieczenie

    Po wyjęciu skrzydełek z lodówki nastaw piekarnik na 200°C. Skrzydełka możesz piec na zwykłej blaszce. Poukładaj je na niej i wstaw na około 15 – 20 minut. Po 15 minutach sprawdź, czy są już zarumienione z jednej strony. Jeśli tak, to przewróć je na drugą stronę, a jeśli nie, to zostaw jeszcze na kilka minut. Na drugiej stronie piecz je przez 20 minut.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Skrzydełka będą idealnie smakować na ciepło, chwilę po wyjęciu z piekarnika. Podawaj je z sosem na bazie jogurtu, sera albo majonezu. Będą również dobrze dopełniały niedzielny obiad w towarzystwie ziemniaków, ale sprawdzą się także jako forma przystawki na przyjęciach. Smacznego!

Popularne tagi
  • jabłka w cieście naleśnikowym
  • grill
  • sos czosnkowy
  • dip musztardowy
  • rodzinny obiad
  • składniki na placki
  • parówki na kolację
  • suszone pomidory
  • zalety brukselki
  • danie na ciepło
  • papryka mielona
  • grzyby zapiekane z serem
  • przyprawy
  • owoc
  • jabłka na ciepło
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising