Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Opiekun artykułu: justynkaab
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Przepis na placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Przepis na placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Choć placki ziemniaczane nie są typowo polską potrawą i w różnych odsłonach można je spotkać w różnych częściach świata, to jednak kojarzą się nam się właśnie z typową potrawą naszego kraju. Zapewne dzieje się tak dlatego, iż placki ziemniaczane zna i próbował ich każdy – to danie, które jest ponadregionalne, choć oczywiście ma swoje warianty zależne od regionu czy województwa. Zjadamy je zarówno suche, jak i na słono, na słodko, z dodatkiem mięsnych sosów, na obiady i kolacje. Choć nie jest to bardzo wykwintne danie, to przywołuje na myśl dzieciństwo i przez to każdemu kojarzy się dobrze. Tradycyjnie robi się placki z cebulą. Ten przepis pokazuje ich bardziej wiosenną oraz letnią wersję.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kg ziemniaków

2 jajka

4 łyżki mąki pszennej

1 pęczek szczypiorku

8 – 10 rzodkiewek

sól i pieprz

1 kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 pęczek szczypiorku 8 – 10 rzodkiewek sól i pieprz
  • Przygotowanie ziemniaków

    Podstawą placków ziemniaczanych są oczywiście ziemniaki. Przygotowując je, musimy pamiętać o bardzo ważnej rzeczy, dzięki której placki nie będą przywierać nam do patelni, a mianowicie o odsączeniu nadmiaru wody. Ziemniaki zetrzyj na tarce, a następnie zostaw je na chwilę w misce – kilka minut. Po tym czasie powinno zebrać się w misce trochę wody – odlej ją od ziemniaków.

  • Ciasto na placki

    Do odsączonych ziemniaków dodaj dwa jajka, posiekany szczypiorek, tartą rzodkiewkę oraz cztery łyżki mąki ziemniaczanej. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość ze sobą wymieszaj.

  • Smażenie

    Smażenie

    Na patelnię wlej tyle oleju, aby zakrył jej dno – nie musi być go bardzo dużo. Rozgrzej tłuszcz. Kiedy to zrobisz, za pomocą łyżki formuj na patelni placki. Mogą być podłużne, okrągłe, małe, duże, cienkie lub grube – to zależy od twoich upodobań. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wyłóż placki na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć od nich tłuszcz.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Placki ziemniaczane możesz serwować z różnymi dodatkami, również tymi słodkimi, ale wersja ze szczypiorkiem i rzodkiewką powinna być raczej zjadana na słono. Możesz polać je kwaśną śmietaną, ketchupem, sosem czosnkowym lub zjeść z dodatkiem serka kremowego oraz wędzonego łososia. Smacznego!

Popularne tagi
  • papryka słodka
  • jadłospis
  • kalafior zapiekany z boczkiem
  • kuchnia włoska
  • grillowanie
  • przepis na kalafior z boczkiem
  • liście szałwii
  • zapiekanka ryżowa
  • wielki post
  • słodki obiad
  • pierogi leniwe
  • racuchy
  • grzyby
  • post
  • olej roślinny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising