Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na pyszne skrzydełka z kurczaka z ostrym sosem

Opiekun artykułu: kornelia
Przepis na pyszne skrzydełka z kurczaka z ostrym sosem

Przepis na pyszne skrzydełka z kurczaka z ostrym sosem

Rzadko kiedy jemy na obiad same skrzydełka z kurczaka. Zdecydowanie częściej pieczemy go w całości albo też wykorzystujemy tylko udka lub piersi. Nie ma się czemu dziwić, wszak skrzydełka same w sobie mają bardzo mało mięsa i trudno najeść się dwoma czy trzema. Z drugiej jednak strony, właśnie ta część kurczaka świetnie nadaje się na przekąskę, jeśli tylko się ją dobrze przyrządzić, z czego skorzystały i co masowo rozpropagowały restauracje typu fast food. Poniżej znajdziesz przepis na aromatycznego oraz chrupiącego kurczaka, którego marynata jest bardzo prosta i składa się tylko z jednego składnika, a mianowicie z maggi. Jak wiemy, nie jest to najzdrowsza przyprawa, dlatego też nie powinniśmy robić tych skrzydełek zbyt często, ale są warte, by chociaż ich spróbować, zwłaszcza jeśli podaje się je w towarzystwie ostrego sosu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka

1 butelka maggi

mąka do obtoczenia

olej do smażenia

Na sos:

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki ketchupu pikantnego

2 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

szczypta soli i cukru

1 łyżeczka oregano suszonego

  • Przygotowanie skrzydełek

    Skrzydełka umyj, opłucz, a następnie wysusz. Teraz należy przekroić je na części wzdłuż stawów. Zostawiamy te dwie większe części skrzydełka, a resztę wyrzucamy, ponieważ nam się nie przyda.

  • Marynowanie

    Przygotuj średniej wielkości miskę najlepiej z pokrywką, a jeśli nie masz takiej, to przygotuj również folię aluminiową. Najlepiej, abyś marynowała skrzydełka z kurczaka na wieczór przed dniem, kiedy będziesz je smażyć lub najpóźniej tego samego dnia wcześnie rano (ważne, by marynowały się chociaż około 7 – 8 godzin).Do miski wrzuć przygotowane w poprzednim kroku skrzydełka z kurczaka. Teraz zalej je przyprawą magii, będzie ci potrzebne około pół buteleczki, ale wszystko zależy od rozłożenia skrzydełek w misce. Powinnaś zalać części kurczaka tak, aby całe i wszystkie zanurzyły się w przyprawie maggi. Teraz szczelnie przykryj miskę i włóż ją do lodówki.

  • Przygotowywanie sosu

    Na godzinę przed smażeniem zabierz się za przygotowanie bardzo prostego sosu, który będzie pikantny i dopełni smak skrzydełek.W misce wymieszaj trzy łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, dwie łyżki pikantnego ketchupu dobrej jakości oraz dodaj szczyptę soli, cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano i dwa rozgniecione i posiekane drobno ząbki czosnku. Następnie przykryj miskę z sosem folią aluminiową i wstaw do lodówki. Wyjmij go przed samym podaniem. Sos możesz równie dobrze zastąpić ketchupem pikantnym lub kupnym dipem.

  • Smażenie

    Na patelni rozgrzej olej. Każdą część skrzydełek z kurczaka maczaj w mące i kładź na bardzo rozgrzany tłuszcz – tylko dzięki temu będą chrupkie. Smaż z obu stron po kilka minut, aż się zarumienią. Po zdjęciu z patelni przełóż je na papierowy ręcznik, aby obeschły z tłuszczu.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Skrzydełka podawaj z sosem, ugotowanymi ziemniakami oraz lekką sałatką z warzyw lub łagodną surówką. Smacznego!

Popularne tagi
  • burak
  • potrawa z grilla
  • przepis na faszerowany por
  • pomidory koktajlowe
  • kolacja
  • przepis na zielone curry
  • marynata
  • mięso z kurczaka
  • piekarnik
  • chrzan
  • danie z ryżem
  • curry
  • bułka
  • por
  • oliwa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising