Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na schabowe pod pierzynką

Opiekun artykułu: kasiulek
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na schabowe pod pierzynką

Przepis na schabowe pod pierzynką

Kotlety schabowe to nasza polska duma. Zdecydowanie są one nie tylko jedną z najczęściej pojawiających się na naszych stołach potraw, ale także symbolem naszej narodowej kuchni, zwłaszcza jeśli towarzyszą im ziemniaczki oraz zasmażana kapusta. Poniżej znajdziesz przepis również na zwykłego, klasycznego schabowego, jednak nieco urozmaiconego o tak zwaną pierzynkę, czyli śmietanowo-majonezowy farsz przykryty warstwą żółtego sera. Całość podasz oczywiście z tłuczonymi ziemniakami, a także pyszną, słodką surówką, która bardzo dobrze komponuje się ze smakiem tych właśnie schabowych. Zobacz koniecznie, jakie to przyjemne danie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na schabowe:

0,6 kg schabu (waga podana bez kości)

300 g pieczarek

150 ml śmietany 18% kwaśnej

2 łyżki majonezu

1 mała cebula

2 jajka

bułka tarta do obtoczenia

sól i pieprz

Na surówkę:

3 marchewki

1 pomarańcza

2 łyżki soku z pomarańczy

Na schabowe: 0,6 kg schabu (waga podana bez kości) 300 g pieczarek 150 ml śmietany 18% kwaśnej 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól i pieprz Na surówkę: 3 marchewki 1 pomarańcza 2 łyżki soku z pomarańczy
  • Przygotowanie mięsa na schabowe

    Jeśli kupiłaś schab z kością, to odetnij mięso od kości, a następnie podziel je na kilka porcji (około 5 – 6). Potem każdą z porcji mięsa dokładnie rozbij tłuczkiem (mięso podczas tłuczenia włóż do jednorazówki, aby się nie rozpryskiwało i nie przylepiało do tłuczka). Potem z każdej strony dopraw solą oraz pieprzem.

  • Panierowanie

    Każdy kawałek schabu potraktowany wcześniej tłuczkiem teraz zamocz w rozkłóconych i doprawionych solą oraz pieprzem jajkach. Potem z obu stron bardzo dokładnie obtocz je w bułce tartej. Jeśli lubisz bardzo grubą panierkę, to jak najbardziej możesz powtórzyć tę czynność jeszcze raz (musisz tylko podwoić porcję jajek oraz bułki).

  • Smażenie

    Na patelni rozgrzej dość sporą warstwę oleju. Kiedy tłuszcz będzie już naprawdę dobrze rozgrzany, wówczas wrzuć na niego schabowe i smaż je na złoty kolor przez kilka minut z obu stron. Po tym czasie zdejmij je i przełóż na ręcznik papierowy, aby odciekł nadmiar tłuszczu.

  • Farsz

    Farsz

    Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulkę i podsmażaj ją, aż się zeszkli. Dodaj do niej pokrojone w drobną kostkę pieczarki i dopraw je solą. Pod wpływem tej przyprawy puszczą sok. Podsmażaj pieczarki z cebulą tak długo, aż woda wyparuje. Wówczas przypraw pieczarki pieprzem i dodaj 150 ml śmietany kremówki 18% (kwaśnej) oraz dwie łyżki majonezu. Całość dokładnie wymieszaj, doprowadź do zagotowania i odstaw.

  • Pieczenie

    Schabowe przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Nałóż na nie farsz, a następnie przykryj je pierzynką ze startego żółtego sera. Zapiekaj w 180°C przez około 10 minut.

  • Surówka

    Surówka

    W czasie, kiedy schabowe będą się piekły, zrób surówkę. Weź trzy duże i słodkie marchewki. Umyj je, obierz, następnie jeszcze raz przepłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj pomarańczę za pomocą druciaka i obierz ją ze skórki. Następnie obierz ją także z białych błonek i samą pomarańczową część owocu pokrój na małe kawałki. Z połówki drugiej pomarańczy bardzo dokładnie wyciśnij sok. Zmieszaj ze sobą startą marchewkę, kawałki pomarańczy i około dwóch łyżek soku z pomarańczy. Spróbuj surówki i jeśli będzie trzeba, to dopraw ją odrobiną cukru. Podawaj ze schabowymi pod pierzynką i ziemniakami tłuczonymi. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na białą kiełbasę z pieczarkami
  • kuskus
  • chrzan
  • sos chrzanowy
  • kuchnia azjatycka
  • kotlety
  • kasza
  • cytryna
  • wielkanoc
  • surówka
  • mozzarella
  • skrzydełka na ostro
  • białe wino
  • sos tatarski
  • zalety mięsa z indyka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising