Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na smażone racuchy drożdżowe z jagodami

Opiekun artykułu: grzebinski
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 10 min.
Przepis na smażone racuchy drożdżowe z jagodami

Przepis na smażone racuchy drożdżowe z jagodami

Jagody to jedne z najbardziej lubianych owoców lata. Nic w tym dziwnego, są naprawdę pyszne, można je wówczas kupić o wiele taniej, a na dodatek pasują do wielu deserów, ciast, naleśników, tortów czy koktajli. Owoce te są niezwykle zdrowe i już od dawna były wykorzystywane przez kobiety w naszych rodzinach. Działają one antybakteryjnie, przeciwwirusowe, ułatwiają trawienie i zawierają wiele przeciwutleniaczy. Warto więc dodawać je do naszej diety, zwłaszcza w okresie wakacyjnym, kiedy możemy spotkać je na targach. Tutaj znajdziesz przepis, który wykorzystuje jagody jako pyszny dodatek do racuchów drożdżowych.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 szklanki mąki

2 jajka

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

40 g drożdży

¾ – 1 szklanka jagód (możesz zostawić trochę do posypania)

olej do smażenia

4 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 40 g drożdży ¾ – 1 szklanka jagód (możesz zostawić trochę do posypania) olej do smażenia
  • Drożdżowy rozczyn

    Zanim przejdziemy do przygotowywania ciasta, musimy zająć się drożdżowym rozczynem. Do miseczki wrzuć pokruszone drożdże i zasyp je łyżką zwykłego cukru, a następnie wylej na nie jedną szklankę ciepłego mleka. Wszystko dobrze wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i odstaw je na 10 minut.

  • Wyrabianie ciasta

    Kiedy rozczyn jest już gotowy, czas przejść do przygotowania ciasta. Weź większą miskę i wrzuć do niej mąkę oraz łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego. Wymieszaj je ze sobą. Następnie wbij jajka i również je przemieszaj, a na koniec wlej rozczyn drożdży. W tym momencie należy zacząć wyrabiać ciasto. Możesz je mieszać jakąś dużą łyżką albo na przykład trzepaczką, byleby uzyskać jednolitą i dość gęstą konsystencję. Teraz należy przykryć nasze ciasto czystą ściereczką i zostawić je w ciepłym miejscu na około 30 – 45 minut.

  • Dorzucanie owoców

    Jagody przesypujemy ze szklanki na durszlak i delikatnie opłukujemy. Kiedy ciasto już wyrośnie, dodajemy do niego jagody. Wszystko razem mieszamy. Ciasto jest gotowe do smażenia.

  • Smażenie racuchów

    Smażenie racuchów

    Na patelni rozgrzej trochę oleju, ale nie za dużo, żeby racuchy nie były zbyt tłuste. Nakładaj je na patelnię za pomocą łyżki, tworząc małe placuszki wielkości mniej więcej amerykańskich pancakesów. Smaż je z obu stron, aż będą miały złoto-brązowy kolor. W razie potrzeby, po z zdjęciu z patelni możesz je odsączyć na papierowym ręczniku.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Racuchy możesz podać z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym albo cukrem pudrem. Warto je posypać jagodami. Smacznego!

Popularne tagi
  • ciasto ajerkoniakowe
  • cukier puder
  • syrop malinowy
  • kanapka
  • para
  • prędkość ubijania
  • masa marcepanowa
  • metody roztapiania czekolady
  • lekka babka
  • ucieranie
  • sposób jedzenia
  • ziele angielskie
  • kakao
  • pasta z awokado
  • przygotowanie naleśników
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising