Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na zapiekankę z pierogów ruskich

Opiekun artykułu: malin
Poziom trudności: Łatwe
Przepis na zapiekankę z pierogów ruskich

Przepis na zapiekankę z pierogów ruskich

Polska słynie z pierogów. Dla większości obcokrajowców to właśnie one są symbolem naszej narodowej kuchni. Trudno również znaleźć w naszym kraju kogoś, kto by ich nie lubił, zwłaszcza że mogą one występować w różnych wersjach – z wytrawnym farszem lub słodkim nadzieniem oraz w towarzystwie niezliczonych dodatków. Ze względu na swoją różnorodność oraz fantastyczny smak pierogi nigdy się nie nudzą, ale i tak czasem warto zrobić coś innego w kuchni, by zaskoczyć swoją rodzinę. Poniżej znajdziesz przepis na nietypową zapiekankę, której bazą są pierogi ruskie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

500 – 750 g pierogów ruskich (mogą być kupne gotowe, kupne mrożone lub domowe)

1 średnia cebula czerwona

250 g boczku

2 małe pomidory lub jeden duży

1 pęczek szczypiorku lub pęczek natki pietruszki – zależy od upodobań

250 g startego żółtego sera (taki, jak do pizzy)

500 – 750 g pierogów ruskich (mogą być kupne gotowe, kupne mrożone lub domowe) 1 średnia cebula czerwona 250 g boczku 2 małe pomidory lub jeden duży 1 pęczek szczypiorku lub pęczek natki pietruszki – zależy od upodobań 250 g startego żółtego sera (taki, jak do pizzy)
  • Smażenie

    Smażenie

    Na patelnię wlej kilka kropel oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju. Tłuszcz nie ma pływać po naczyniu, tylko je lekko natłuścić. Kiedy już się rozgrzeje, wrzuć pokrojoną czerwoną cebulkę oraz boczek. Podsmażaj je ze sobą tak długo, aż boczek wytopi swój tłuszcz i ładnie się przyrumieni. Kiedy mięsko na patelni będzie już gotowe, dorzuć pierogi. Powinny one być całkowicie rozmrożone i pozbawione wody, jeśli używasz tych kupnych z zamrażarki. Podsmażaj je chwilę z dwóch stron, aż pojawi się na nich charakterystyczny, złotawy rumieniec (taki jak na zdjęciu).

  • Pieczenie

    Blaszkę lub naczynie żaroodporne nasmaruj odrobiną tłuszczu. Umieść w nim pierogi z boczkiem i cebulką – możesz je po prostu położyć lub też poustawiać w rzędach. Posyp je pokrojonymi pomidorami, natką pietruszki lub szczypiorkiem, a także żółtym serem. Ser powinien dokładnie przykryć pierogi – jeśli będzie go za mało, zetrzyj jeszcze trochę. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Zapiekanka z pierogów powinna się piec aż do całkowitego rozpuszczenia sera (czyli około 10 minut).

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zapieczone pierogi podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, sosem majonezowym lub ketchupem. Dodatkiem do nich mogą być surówki lub też lekka sałatka na bazie warzyw i dressingu z cytryny oraz oliwy z oliwek. Smacznego!

Popularne tagi
  • drugie śniadanie
  • tłusty czwartek
  • kuchnia
  • przyprawy
  • szparagi
  • szybki obiad
  • makaron z pesto
  • kuchnia meksykańska
  • papilotki
  • jajko
  • zdrowa dieta
  • orzechy
  • menu
  • babeczki z cukinii
  • makaron z pieczarkami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising