Przepisy na masę solną
Przepisy na masę solną
Chyba każdy z nas w dzieciństwie miał do czynienia z tą plastyczną substancją, z której tworzyliśmy mniej lub bardziej udane rzeźby. Masa solna jest niedocenianym materiałem modelarskim, a to błąd, bo przy odrobinie praktyki możemy wykonać z niej bardzo ciekawe i atrakcyjne przedmioty, takie jak ozdoby świąteczne, figurki czy ramki. Niewielki koszt składników oraz łatwość przygotowania daje nam spore pole manewru, a jedynym ograniczeniem będzie czas oraz nasza własna inwencja twórcza.
Przepis podstawowy:
Masa do wyrobu małych modeli:
Masa schnąca na powietrzu:
Duże znaczenie ma rodzaj zastosowanej mąki. Jeśli podczas robienia masy z powyższych proporcji zauważymy, że podana ilość wody jest zbyt mała i trzeba dolać jej trochę więcej, oznacza to, że mąka ta nie do końca nadaje się w tym celu. Podczas suszenia mogą pojawiać się pęknięcia. Wyrobioną masę możemy przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, do kilku dni.
Przepis podstawowy
Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką teksturę. Ten przepis nadaje się najlepiej do nieskomplikowanych, większych przedmiotów. Po wyschnięciu, całość możemy pomalować farbami akrylowymi. Dodając pigmentu do masy, uzyskamy różnokolorową masę solną.
Suszenie
Masę możemy oczywiście suszyć na powietrzu, lecz będzie trwało to bardzo długo, dlatego najlepiej jest suszyć ją w piecyku gazowym bądź elektrycznym, przy minimalnej temperaturze, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. Zalecana temperatura to ok. 50 – 70 stopni Celsjusza.