Advertising
Zakumaj.pl

Przepyszna babka wielkanocna – jak zrobić?

Opiekun artykułu: sukces
Przepyszna babka wielkanocna – jak zrobić?

Przepyszna babka wielkanocna – jak zrobić?

Wielkanoc bez babki na świątecznym stole wydaje się niemożliwa. Waniliowe, kakaowe, gotowane – pojawiają się w każdym domu. Jednak prym wiedzie babka piaskowa. Oprószona cukrem pudrem lub oblana lukrem stanowi taki sam symbol świąt, jak pisanki, więc warto mieć dobry przepis na jej wykonanie.

Advertising
Advertising
  • Składniki na babkę

    Składniki na babkę

    Pyszna babka wymaga przygotowania dobrych i świeżych składników. Żeby upiec piaskową babę, należy przygotować:
    * 1 szklankę mąki pszennej
    * 1 szklankę cukru,
    * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    * 25 dag margaryny
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 4 jajka,
    * aromat waniliowy,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * kakao,
    * cukier puder (do posypania).
    Trzeba również przygotować formę do pieczenia babki. Może być niewielka lub duża, jednak wtedy najlepiej wykonać ciasto z podwójnej porcji składników, żeby babka przybrała imponujące rozmiary.

  • Pierwszy krok

    Zanim przejdzie się do mieszana składników, należy rozpuścić margarynę, włożyć wymaganą ilość do rondelka i rozpuszczać na małym ogniu. Tłuszcz nie powinien się przypalić. Po roztopieniu zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cukier, cukier waniliowy oraz całe jajka utrzeć na puszystą masę. Można przy pomocy kuli – co zajmie więcej czasu – lub mikserem. Masa powinna być gładka, bez widocznych drobinek cukru. Kiedy przyjmie taką postać, wówczas dodawać powoli oba rodzaje mąki zmieszane ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Dodanie proszku do mąki jest istotne, ponieważ ciasto wtedy lepiej wyrasta.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po wymieszaniu części składników należy dodać 1 łyżeczkę aromatu waniliowego oraz wystudzoną margarynę. Całość dokładnie zmiksować. Jeżeli lubi się bakalie lub rodzynki, jest to dobry moment, aby je dodać. Ponownie zamieszać. Trzeba również podjąć decyzję, czy ciasto będzie tylko białe, czy dwukolorowe, waniliowo-kakaowe. Jeśli ma być tylko waniliowe, wówczas należy posmarować formę do pieczenia margaryną, oprószyć bułką tartą i przelać do niej całą masę. Jeśli dwukolorowe, wtedy do formy przelewa się jedynie połowę. Do pozostałego ciasta dodaje się 2 – 3 łyżki gorzkiego kakao, miesza i wylewa na pozostałą część masy. Tak przygotowaną formę można włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 – 50 minut. Po upieczeniu i wyjęciu z formy posypać obficie cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • twaróg
  • przygotowanie kurczaków z jajek
  • plastikowe jajka
  • wielkanocne pisanki
  • wydrapywanie
  • kulinaria
  • baranek
  • wódka
  • sposób ozdabiania wydmuszek
  • ziarno
  • ramka
  • barwnik sztuczny
  • wielka niedziela
  • nawożenie
  • pączki ziemniaczane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising