Advertising
Zakumaj.pl

Przydatne właściwości orzechów

Opiekun artykułu: madziap
Przydatne właściwości orzechów

Przydatne właściwości orzechów

Doskonały dodatek zarówno do deserów, jak i do potraw obiadowych, zróżnicowany w wyglądzie, smaku oraz posiadanych właściwościach. Orzechy, bo o nich mowa, powinny zagościć na stałe w jadłospisie każdego z nas. Zawierają duże dawki witamin oraz składników mineralnych, które wpływają na pracę organizmu oraz piękny wygląd całego ciała.

Advertising
Advertising
  • Źródło tłuszczu

    Źródło tłuszczu

    Dla osób na diecie brzmi to złowieszczo, jednak tłuszcz tłuszczowi nierówny, o czym świadczy ten zawarty w orzechach. Każdy rodzaj orzechów zawiera tłuszcze nienasycone, które są zdrowe i niezbędne do funkcjonowania organizmu, zwłaszcza mózgu. Dodatkowo wpływają one na przyśpieszenie metabolizmu, więc w każdej diecie odchudzającej są idealne jako dodatek do sałatek albo zdrowa przekąska zabijająca głód.

  • Zabójca cholesterolu

    Zabójca cholesterolu

    Nie każdy cholesterol trzeba zwalczać. W ciele człowieka znajduje się zarówno dobry, który pozwala na przeprowadzanie ważnych procesów życiowych, jak i zły, który zatyka żyły, prowadząc do problemów z sercem. Orzechy, zwłaszcza włoskie, zawierają dużą ilość kwasu alfa-linolowego, który ma zdolność zmniejszania ilości złego cholesterolu we krwi. Powoduje to oczyszczenie organizmu oraz lepszą pracę całego układu krwionośnego z korzyścią dla serca i mózgu.

  • Orzechy młodości

    Orzechy młodości

    Jędrna skóra i błyszczące włosy to nie tylko zasługa kremów, których używa się na co dzień. Najlepszą pomocą jest to, co dociera do wnętrza. Jedzenie orzechów to dostarczanie organizmowi witaminy E, zwanej witaminą młodości. Wspomaga ona komórki w procesie regeneracji, wygładza zmarszczki i opóźnia ich pojawianie się oraz wzmacnia włosy i paznokcie, a ciało zachowuje dłużej swoją młodzieńczą witalność.

  • Orzechy dla umysłu

    Orzechy dla umysłu

    Nie na darmo poleca się jedzenie orzechów wszystkim, którzy mają problemy z koncentracją lub chcą podreperować pamięć. Zawarte w orzechach składniki wpływają pozytywnie na działanie mózgu i układu nerwowego. Niwelują rozdrażnienie, napięcie wywołane codziennym stresem, jak również pomagają w skupianiu się na wykonywanych czynnościach. Co więcej, poprawiają koncentrację bez konieczności dodatkowego wysiłku. Nie trzeba ćwiczyć, wystarczy co wieczór mieć przy sobie miseczkę z chociaż kilkoma orzechami. Jedzenie ich poprawi kondycję mózgu, a jednocześnie wysyłek włożony w gryzienie twardych orzechów oczyści i wzmocni zęby.

  • Oczyszczająca moc

    Osoby cierpiące na niedobór selenu powinny zaprzyjaźnić się z orzechami. Mają one dużą zawartość tego składnika mineralnego i dzięki temu działają oczyszczająco na cały organizm. Prowokują wydalanie toksyn oraz produktów przemiany materii, które zalegają w naczyniach krwionośnych, prowadząc do zatorów, problemów sercowych i cellulitu.

Popularne tagi
  • rozrywka
  • laktoza
  • alfa-s kazeina
  • morze śródziemnomorskie
  • próchnica
  • krew
  • dobra dieta
  • grysik
  • dodatek
  • zastosowanie soli kuchennej
  • smakowa oliwa
  • beta-karoten
  • alergia
  • połączenia grup
  • regularne posiłki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising