Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna zupa brokułowa z serem

Opiekun artykułu: designer
Pyszna zupa brokułowa z serem

Pyszna zupa brokułowa z serem

Zielony brokuł jest lubianym warzywem. Nie pachnie zachwycająco, jednak jest dobrym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek, zapiekanek oraz sosów. Jeżeli na co dzień wykorzystuje się go w taki sposób, z pewnością chętnie spróbuje się również apetycznej zupy brokułowej. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Składniki na zupę

    Składniki na zupę

    Dobrą zupę można przygotować tylko z dobrych składników. Najlepsze są składniki świeże, jednak jeżeli pora roku nie sprzyja zakupieniu świeżego brokułu, mrożony również pozwoli przygotować dobrą zupę. Wśród składników na zupę muszą znaleźć się:
    * 2 główki brokułów,
    * 1 szklanka mąki pszennej,
    * 1 szklanka śmietany 12%,
    * 2,5 l wody,
    * 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
    * 1,5 łyżeczki soli,
    * 3 kostki rosołowe, drobiowe,
    * 3 szklanki sera żółtego, startego,
    * 1 kg filetów drobiowych,
    * 110 g masła.
    Niezbędny jest oczywiście garnek do przyrządzenia zupy oraz ładne miseczki do ich podania.

  • Krok pierwszy

    W niewielkim rondelku, na małym ogniu rozpocząć rozpuszczanie masła. Gdy będzie całkowicie rozpuszczone, dodać mąkę i intensywnie zamieszać, aby powstała gęsta zasmażka. Wyłączyć ogień pod rondlem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do większego garnka nalać wody i zacząć ją podgrzewać. Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić. Pokroić w niewielkie kostki i wrzucić do bulionu.Oba brokuły umyć, a najlepiej przepłukać w wodzie z octem, żeby wywabić z nich ewentualne robaki. Odciąć różyczki brokułowe i podzielić je na mniejsze części. Wrzucić je do bulionu. Doprawić solą oraz pieprzem. Całość gotować na dużym ogniu 45 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Łyżeczka po łyżeczce wmieszać do zupy zasmażkę, aż zacznie gęstnieć. Gotować 5 minut, po czym dołączyć do zupy śmietanę i ponownie zamieszać.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na zakończenie rozpocząć dodawanie żółtego sera. Należy wykonywać to po 1 szklance i mieszać do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści. Kiedy cały ser znajdzie się w zupie, jest to znak, że potrawa jest gotowa. Można ją przelewać ją do misek i podawać.

Popularne tagi
  • wędzone żeberka
  • żurek
  • papryka
  • biała kiełbasa
  • zupa grzybowa
  • przepis na barszcz
  • ocet winy
  • przepis na zupę krem z ogórka
  • zupa gulaszowa
  • krem
  • jogurt
  • danie główne
  • hiszpania
  • hiszpańskie gazpacho
  • składniki na zupę
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising