Advertising
Zakumaj.pl

Sałatka owocowa z grejpfrutem – jak zrobić?

Opiekun artykułu: dylax
Sałatka owocowa z grejpfrutem – jak zrobić?

Sałatka owocowa z grejpfrutem – jak zrobić?

Sałatki owocowe są zdrowe i orzeźwiające. Nadają się dla osób na diecie, dbających o zdrowie oraz dla wszystkich tych, którzy są wielbicielami owoców. Bardzo rzadko w przepisie znajduje się grejpfrut, co jest wielką stratą, ponieważ jest on zdrowy, pełen witamin i ma właściwości odchudzające. Niestety, jego kwaśny albo gorzkawy smak wydaje się nie czynić z niego dobrego dodatku. Jeśli ma się wątpliwości co do użycia grejpfruta, warto skorzystać z poniższego przepisu, a sukces kulinarny będzie zapewniony.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie sałatki owocowej wymaga zebrania świeżych, dobrej jakości składników. Zapewni im to odpowiednią soczystość. Pośród niezbędnych elementów znajdują się:
    * 1 grejpfrut,
    * 1 ananas,
    * 1 banan,
    * 1 pomarańcza,
    * 1 puszka brzoskwiń,
    * 2 kiwi,
    * bita śmietana (opcjonalnie).
    Najlepiej zdecydować się na świeżego ananasa, chociaż jeśli nie jest to możliwe, można użyć również ananasa z puszki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Grejpfruta obrać ze skórki oraz z białej błonki i podzielić na cząstki. Można również przekroić owoc na dwie części i przy pomocy małej łyżeczki oddzielić miąższ od błonki. Pozwoli to uzyskać ładne, niewielkie kawałki, idealne do sałatki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kiwi obrać z brązowej skórki. Pokroić na ćwiartki, a te następnie na plasterki. Świeżego ananasa obrać ze skórki, pozbawić przy tym liści. Całość pokroić na plastry, maksymalnie grubości 1 centymetra. Usunąć twardy środek. Uzyskane kawałki miąższu pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używa się ananasa z puszki, wystarczy odsączyć go z zalewy i pokroić.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę i razem z innymi składnikami umieścić w wysokiej misce. Banana obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Z pomarańczą postąpić podobnie, jak z grejpfrutem.Całość wymieszać i włożyć miskę do lodówki na 30 minut, żeby owoce były dobrze schłodzone. Bezpośrednio przed zjedzeniem sałatki albo podaniem jej gościom udekorować ją bitą śmietaną.

Popularne tagi
  • przepis na surówkę z kapusty i górka
  • makaron muszelki
  • sałatka z ogórkiem
  • sałatka odchudzająca
  • owoce
  • kuchnia światowa
  • lato
  • ogórek
  • mięta
  • sałatka grecka z kurczakiem
  • marchewka z groszkiem
  • fasolka szparagowa mrożona
  • sos czekoladowy
  • ziarna sezamu
  • sos barbecue
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising