Advertising
Zakumaj.pl

Sałatka z makaronem i winogronami – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: rav
Sałatka z makaronem i winogronami – jak ją przyrządzić?

Sałatka z makaronem i winogronami – jak ją przyrządzić?

Została ci resztka makaronu albo masz ochotę na makaronową sałatkę, ale nie wiesz z czym? Chętnie podpowiemy. Neutralny smak makaronu ma tę zaletę, że z powodzeniem można dodawać do niego niemal wszystko, w tym warzywa oraz owoce. Jeśli nie próbowałaś jeszcze takiej mieszanki, pora spróbować. Nasz przepis – dokładnie sprawdzony – pozwoli Ci na stworzenie doskonałej sałatki o nietypowym smaku.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przyrządzenia sałatki potrzebne są świeże składniki spożywcze, które zapewnią odpowiedni smak sałatki. Są to przede wszystkim:
    * 400 g piersi z kurczaka,
    * 300 g makaronu (dowolnego, bardzo dobrze sprawdzają się tzw. świderki),
    * 25 g winogron czerwonych,
    * 25 g winogron białych,
    * 1 pęczek koperku,
    * 1 słoiczek cebulek marynowanych,
    * 1 puszka kukurydzy,
    * majonez,
    * przyprawa do kurczaka,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Bardzo dokładnie umyć pierś z kurczaka. Pozbyć się ewentualnych błonek oraz żyłek i pokroić całą na małe kostki. Obtoczyć kawałki kurczaka w przyprawie do kurczaka (można również użyć przyprawy do gyrosa, jest ostrzejsza) i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Po usmażeniu ostudzić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W dużym garnku zagotować wodę. Osolić ją 1 łyżeczką soli i gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej makaron. Gotować 10 – 15 minut, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu produktu. Po ugotowaniu przecedzić i przelać zimną wodą, a następnie przełożyć do miski.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Winogrona dokładnie umyć, koperek przemyć pod wodą i posiekać. Owoce pokroić na połówki, dorzucić wraz z koperkiem do makaronu. Odcedzić cebulkę oraz kukurydzę z zalewy i dodać albo całą zawartość słoiczka i puszki, albo dowolną ilość. Wsypać kawałki kurczaka, doprawić przyprawami, majonezem i wymieszać bardzo dokładnie. Można schłodzić w lodówce przez 15 – 20 minut, lecz nie jest to konieczne. Podana od razu po przygotowaniu będzie równie smaczna.

Popularne tagi
  • sałatka śledziowa
  • przepis na sałatkę z kapusty
  • sałatka z ananasem i serem pleśniowym
  • roszponka
  • kolba kukurydzy
  • sałatka z marchewki
  • kuchnia egzotyczna
  • przepis na sałatkę z tuńczykiem
  • sok pomidorowy
  • dieta wiosenna
  • szalotka
  • pomidory malinowe
  • sałatka do obiadu
  • sałatka z ryżem i kurczakiem
  • dip
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising