Advertising
Zakumaj.pl

Sandwich z pomidorem i kozim serem – jak go zrobić?

Opiekun artykułu: martitta
Wymagany czas: 40 min.
Sandwich z pomidorem i kozim serem – jak go zrobić?

Sandwich z pomidorem i kozim serem – jak go zrobić?

Kanapka wcale nie musi być nudnym daniem ani nudną przekąską. Wystarczy tylko mieć pomysł na jej zrobienie, żeby stała się wyjątkowym doznaniem smakowym. Gdy nic nie przychodzi Ci do głowy, a pragniesz odmiany, skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na kanapkę z prostymi, a dobrymi składnikami. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznych i aromatycznych kanapek jest możliwe, gdy wcześniej przygotuje się potrzebne, świeże składniki. Należą do nich:

    * 6 kromek chleba,

    * 3 pomidory,

    * 50 g sera koziego,

    * 2 łyżki oliwy z oliwek,

    * 2 łyżki czosnku rozgniecionego,

    * 1 łyżeczka soli,

    * 2 łyżki mieszanki ziół: oregano, bazylia, tymianek,

    * 3 łyżki octu balsamicznego,

    * 3 łyżki masła,

    * 1/4 szklanki parmezanu,

    * pieprz,

    * cukier.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie pomidory dokładnie sparzyć wrzątkiem – mogą chwilę postać we wrzątku – i dokładnie obrać ze skórki. Tak przygotowane warzywa pokroić w cienkie plastry i odłożyć na bok. Na tym etapie rozgrzać już piekarnik, ustawiając temperaturę na 220 stopni Celsjusza. Na blachę położyć pergamin do pieczenia, a następnie wszystkie plasterki pomidorów.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do niewielkiej miseczki przelać oliwę z oliwek, dodać szczyptę cukru, czosnek, pieprz oraz sól. Wymieszać wszystko razem, żeby oliwa pachniała i smakowała przyprawami. Tak przygotowaną miksturą posmarować z wierzchu wszystkie pomidory, a następnie wsunąć blaszkę do piekarnika. Piec do momentu zbrązowienia oraz zmięknięcia warzyw. Powinno to zająć 20 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie kiedy pomidory będą się przypiekać, przygotować chleb. Rozgrzać patelnię. Kromki chleba posmarować z obu stron masłem i przypiec z obu stron do złotego koloru. Przełożyć chleb na talerz, a na wciąż ciepłą patelnię wrzucić parmezan, przypiekając go do momentu zbrązowienia. Ser powinien stać się chrupiący.Podsmażony chleb posmarować kozim serem, na niego ułożyć plastry pomidorów, a na koniec posypać parmezanem oraz mieszanką ziół. Smacznego!

Popularne tagi
  • czosnek
  • maliny
  • przekąska
  • bazylia
  • przepis na kanapkę z pomidorami i kozim serem
  • ciepła przekąska
  • ser ricotta
  • składniki spożywcze
  • papryka czerwona
  • tost z tuńczykiem
  • pomidory cherry
  • pomidor
  • chałka
  • przepis na zapiekankę z masłem czosnkowym
  • przepis na masło truskawkowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising