Advertising
Zakumaj.pl

Siedem roślin, które powinno się mieć w swoim jagodniku

Opiekun artykułu: mariolla
Siedem roślin, które powinno się mieć w swoim jagodniku

Siedem roślin, które powinno się mieć w swoim jagodniku

Jagodnik to bardzo ważne miejsce w naszym ogrodzie. Tu możemy uprawiać rośliny, dzięki którym będziemy mieli zdrowe i smaczne owoce w sezonie, a wspaniałe przetwory jesienią i zimą. Wystarczy fragment ogrodu przeznaczyć właśnie na jagodnik, by delektować się pysznymi poziomkami, truskawkami czy malinami podczas letniego przyjęcia na tarasie, a zimą mieć doskonałe dżemy, galaretki, konfitury czy soki. Jest wiele gatunków roślin jagodowych, które możemy zasadzić w naszym ogrodzie. Które rośliny powinno się mieć w swoim jagodniku, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Porzeczki

    Porzeczki

    Porzeczki to bardzo popularne krzewy owocowe, które spotkać można w prawie każdym ogrodzie. Ich owoce nadają się na kompoty, galaretki, dżemy oraz do ciast, można je także jeść na surowo. Najczęściej uprawiane są porzeczka czarna, porzeczka czerwona oraz porzeczka biała. Najbardziej odporna jest porzeczka czerwona i dlatego powinna być wybierana do hodowli amatorskiej. Ta odmiana jest mniej podatna na choroby, a także lepiej znosi mrozy niż porzeczka biała i czarna.

  • Agrest

    Agrest

    Agrest to popularny krzew owocowy, spokrewniony blisko z porzeczkami. Jego podłużne, kwaskowate owoce z charakterystycznymi włoskami świetnie nadają się na przetwory, zawierają bowiem dużo pektyny, a także do bezpośredniego spożycia. Potrzebuje żyznej, bogatej w próchnicę gleby oraz podlewania.

  • Truskawki

    Truskawki

    Truskawki to owoce doskonale znane i chętnie uprawiane w przydomowych ogrodach, zarówno w wersji tradycyjnej, jak i jako odmiany wiszące. O wyborze odmiany decyduje mrozoodporność, termin dojrzewania owoców i odporność na szkodniki oraz choroby, zwłaszcza szarą pleśń. Szczególnie polecane do uprawy amatorskiej są truskawki powtarzające owocowanie.

  • Poziomki

    Poziomki

    Poziomki to bliskie krewniaczki truskawek. Ich drobne owoce są bardzo smaczne i pięknie pachną, są doskonałe do jedzenia na surowo i jako dodatek do deserów, a także letnich wypieków. Poziomki rosnące w naturalnych leśnych siedliskach mają bardzo aromatyczne, ale drobniejsze owoce niż poziomki ogrodowe. Okres kwitnienia i owocowania trwa u poziomek ogrodowych od kwietnia do września, mogą one jednocześnie mieć kwiaty i owoce.

  • Maliny

    Maliny

    Bardzo często uprawiamy w naszych ogrodach maliny. Posadzone na odpowiednim miejscu i właściwie pielęgnowane odwdzięczą się dużym plonem pysznych i zdrowych owoców. Warto mieć w domowej spiżarni pyszne malinowe konfitury oraz sok, który wspaniale pomaga przy przeziębieniach.

  • Jeżyny

    Jeżyny

    Jeżyny uprawiamy rzadziej niż maliny, choć zdecydowanie zasługują na to, by znaleźć się w naszym ogrodzie. Są łatwe w uprawie, dorosłe krzewy są dość odporne na suszę, a przycinanie, nawożenie i ściółkowanie zapewni im właściwą kondycję. Owoce jeżyn mają bardzo duże walory zdrowotne oraz niepowtarzalny smak.

  • Winorośl

    Winorośl

    Uprawiane w naszych warunkach klimatycznych winogrona są na ogół drobniejsze i bardziej cierpkie niż odmiany sprowadzane z innych krajów. Niektóre odmiany winorośli wydają jednak bardzo smaczne owoce. Krzewy winorośli żyją długo i zajmują niewiele miejsca, więc można je uprawiać na małych działkach. Owoce tego krzewu nadają się do produkcji wina.

Popularne tagi
  • jak dbać o cyklamen perski
  • gleba dla piwonii
  • owoce jagodowe
  • jak przygotować rozsadę petunii
  • podlewanie hortensji
  • pielęgnacja jaśminowca
  • podlewanie hiacyntów
  • piwonie
  • nawożenie gwiazdy betlejemskiej
  • ogród
  • nasłonecznienie
  • przycinanie kwiatostanów
  • jesień
  • zimowanie tulipanów
  • sadzonki zielne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising