Advertising
Zakumaj.pl

Słodkie jajka z masłem orzechowym na Wielkanoc – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: pipi
Słodkie jajka z masłem orzechowym na Wielkanoc – jak je przyrządzić?

Słodkie jajka z masłem orzechowym na Wielkanoc – jak je przyrządzić?

Jajka na twardo, nawet pomalowane w fantazyjne wzory, to nie jedyne jajka, jakie można zjadać w czasie świąt wielkanocnych. Dla dzieci oraz dorosłych wielbicieli słodyczy znacznie atrakcyjniejsze będą jajka czekoladowe z nadzieniem. Przygotowanie takiego deseru wydaje się trudne, lecz z odpowiednimi wskazówkami uda się bez problemu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby słodkości na wielkanocny stół były idealne, trzeba je wykonać z dobrej jakości składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 2 i 1/3 szklanki cukru pudru,
    * 1,5 szklanki czekolady deserowej posiekanej,
    * 1 szklanka ciastek grahamków,
    * 3/4 szklanki masła orzechowego,
    * 1/2 szklanki masła,
    * 2 łyżki śmietanki.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Do dużej miski przełożyć masło orzechowe oraz zwykłe masło. Dodać 2 – 3 krople aromatu waniliowego i rozpocząć miksowanie masy. Gdy masa zacznie być coraz bardziej puszysta, stopniowo dosypywać pokruszone ciastka grahamki.Po uzyskaniu jednolitej masy skończyć miksowanie i zacząć formować niewielkie jajka. Układać je na tacce pokrytej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Połamaną czekoladę przełożyć do rondelka, dodać śmietanki. Postawić na niewielkim gazie i roztopić, tworząc polewę czekoladową, w której będzie można obtaczać słodkie jajka. Zamiast na piecu, czekoladę można roztopić również w mikrofalówce.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Schłodzone jajka wyjąć z lodówki. Każde obtaczać w polewie czekoladowej i układać na kratce do chłodzenia ciast – nadmiar czekolady znajdzie się na papierze podłożonym pod kratkę. Po opadnięciu nadmiaru czekolady włożyć ponownie na 30 minut do lodówki.Jajka czekoladowe można dodatkowo ozdobić posypką kolorową, jednak należy zrobić to tuż po obtoczeniu ich w czekoladzie.

Popularne tagi
  • zupa
  • soda oczyszczona
  • czas rośnięcia ciasta
  • skarpetka
  • tłuszcz
  • barwnik
  • kombinerki
  • sos szczypiorkowy
  • obchody tłustego czwartku
  • jedwab
  • maszyna do szycia
  • jezus chrystus
  • wytłaczanka do jajek
  • sposób wykonania kartki wielkanocnej
  • dekoracja wielkanocna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising