Advertising
Zakumaj.pl

Słodkie popękane ciastka czekoladowe

Opiekun artykułu: krzempek
Słodkie popękane ciastka czekoladowe

Słodkie popękane ciastka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe to jeden z najbardziej kreatywnych smakołyków, jakie można zjeść na podwieczorek. Jednymi z najpopularniejszych ciastek są popękane ciasteczka czekoladowe. Wyraziste w smaku, nieduże i proste do wykonania samodzielnie mogą stać się ulubionym deserem każdego członka rodziny oraz każdego gościa, który ich spróbuje.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Smaczne ciasteczka można wykonać z dobrej jakości składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się następujące elementy:
    * 225 g czekolady deserowej,
    * 110 g masła,
    * 3 jajka,
    * 1 i 2/3 szklanki mąki,
    * 2/3 szklanki cukru,
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 łyżeczki esencji waniliowej,
    * cukier puder,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Czekoladę gorzką połamać na małe kawałki prosto do rondelka. Postawić go na kuchence i na bardzo małym ogniu podgrzewać, doprowadzając do stopienia czekolady. Pozostawić do przestudzenia.

    W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem zwykłym i esencją waniliową. Im bardziej puszysta będzie masa, tym lepiej dla ciasteczek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ubitą masę jajeczną połączyć z czekoladową. Wymieszać, miksując mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Nie przerywając mieszania, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, a na zakończenie mąkę. Wyrobić dobrze ciasto, po czym wstawić do lodówki na 3 godziny.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cukier puder, w ilości 1 szklanki, przesypać do miski. Schłodzone ciasto nabierać łyżeczką do herbaty, formując z niego niewielkie kulki. Każdą obtaczać w cukrze pudrze i odkładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ciasteczka piec w temperaturze 165 stopni Celsjusza przez 10 – 12 minut. Wyjąć je z pieca, kiedy powierzchnia ciastek zaczyna robić się matowa. Należy uważać, żeby nie stwardniały całkowicie, gdyż dobre ciasteczka tego typu muszą zachować wewnętrzną miękkość.Pozostawić deser do ostudzenia, a następnie podawać do kawy lub herbaty. Smacznego!

Popularne tagi
  • forma silikonowa
  • ciasta
  • bezy
  • ciasto francuskie z jabłkami
  • trufle czekoladowe
  • makaroniki kokosowe
  • mascarpone
  • kalorie
  • krem czekoladowy
  • słoik
  • wino masala
  • pianki słodkie
  • desery dla dzieci
  • jabłka
  • słodka przystawka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising