Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna zupa z dyni na ostro

Opiekun artykułu: ok
Smaczna zupa z dyni na ostro

Smaczna zupa z dyni na ostro

Dynia kojarzy się często ze smakiem neutralnym lub słodkim, rzadziej z pikantnym. Jednak jeśli posiada się dobry przepis i lubi ostre smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć na obiad danie, które lekko poparzy podniebienie. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy sprawdzić w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Stworzenie pikantnej zupy jest możliwe, jeśli posiada się odpowiednie składniki spożywcze. Należą do nich przede wszystkim:
    * 800 g dyni,
    * 1 l bulionu warzywnego,
    * 1 chili czerwone,
    * 2 małe cebulki,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 1 łyżeczka kminku,
    * 1/2 łyżeczki kolendry,
    * pieprz,
    * sól,
    * olej,
    * pestki dyni.

  • Pierwszy krok

    Przygotowaną dynię umyć, a następnie obrać ze skórki. Pozbyć się pestek z wnętrza, lecz nie wyrzucać ich. Wysuszone będą nadawały się na pyszną przekąskę. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, a te z kolei na kostki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cebulę posiekać na bardzo drobne kawałki. Chili umyć, przekroić na pół. Pozbyć się pestek, a samą skórkę drobno posiekać, uważając, żeby przypadkiem nie włożyć palca do oka i nie poparzyć się. Czosnek posiekać albo zgnieść w prasce.W garnku o grubym dnie podsmażyć oliwę. Wrzucić cebulę, chili, czosnek i podpiekać przez 4 minuty.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wsypać do garnka kolendrę oraz kminek. Przysmażać 30 sekund. Po wykonaniu tego dolać bulion i pokrojoną na kawałki dynię. Doprowadzić wywar do wrzenia, po czym gotować przez 10 – 15 minut, do momentu zmięknięcia dyni.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gdy dynia będzie miękka, zmiksować całość blenderem. Doprawić zupę solą i pieprzem, ewentualnie również papryką mieloną. Wymieszać wszystko. Gotowa zupą uzupełniać miski. Wierzch każdej posypać prażonymi pestkami dyni. Smacznego!

Popularne tagi
  • barszcz ukraiński
  • rondel
  • kostki rosołowe
  • mięso wołowe
  • przepis na zupę kasztanową lanissterów
  • wykonanie zupy migdałowej
  • zupa rozgrzewająca
  • sposób przygotowania zupy warzywnej
  • sposób przyrządzenia żurku
  • przyprawa
  • zupa krem z kurczaka
  • chłodnik
  • skrzydełka
  • wiosna
  • przepis na żur śląski
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising