Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne ciasto bananowe z bitą śmietaną – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: angi
Smaczne ciasto bananowe z bitą śmietaną – jak je przygotować?

Smaczne ciasto bananowe z bitą śmietaną – jak je przygotować?

Zastanawiasz się, co podać domownikom albo gościom na podwieczorek? Wszystkie tradycyjne ciasta już ci się przejadły? Jest na to sposób – ciasto bananowe. Oryginalne w smaku, o ciekawym wyglądzie, sprawi, że każdy chętnie sięgnie po dokładkę. Ciasto bananowe nie jest trudne do wykonania, jednak jeśli potrzebujesz dobrej podpowiedzi, skorzystaj z proponowanego przez nas przepisu.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby przygotować słodki deser, konieczne jest przygotowanie zawczasu niezbędnych do tego składników spożywczych na ciasto oraz na krem ze śmietany.Do biszkoptu potrzebne będzie:
    * 7 łyżek cukru,
    * 5 łyżek mąki,
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżka kakao,
    * 5 jajek,
    *szczypta soli.
    Do bitej śmietany niezbędne będą:
    * 500 ml śmietany 30%,
    * 6 kostek czekolady mlecznej,
    * 3 łyżki żelatyny,
    * cukier puder.
    Dodatkowo potrzebne będą również:
    * 3 banany,
    * 12 kostek mlecznej czekolady.

  • Krok pierwszy

    Jajka rozdzielić na białka i żółtka w dwóch osobnych miskach. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubić na puszystą oraz sztywną masę. Gdy osiągnie się taki efekt, dosypać cukier, cały czas mieszając, a następnie dodawać po 1 żółtku. Kiedy i one połączą się ze sobą, dosypać mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wylać na blaszkę gotowe ciasto, po czym wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 – 30 minut. W tym czasie przejść do przygotowywania dalszych elementów ciasta.Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wodą do dolnej krawędzi ucha szklanki. Następnie zalać wrzątkiem, aż do 1/2 szklanki. Dokładnie rozpuścić, po czym pozostawić do wystygnięcia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Śmietanę kremówkę bardzo dokładnie ubić na sztywną pianę. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, dodać cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, dodać do ubitej śmietany i całość wymieszać dokładnie. Dołączyć ostudzoną żelatynę i zmiksować całość.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Upieczony biszkopt przestudzić. W tym czasie obrać banany ze skórki i przeciąć je na połówki, a następnie wzdłuż. Ułożyć je na cieście, po czym zalać całość bitą śmietaną. Posypać dodatkowo startą czekoladą mleczną, a następnie włożyć całość do lodówki na 30 – 40 minut, żeby śmietana dobrze stężała. Po tym czasie podawać.

Popularne tagi
  • przepis na sałatkę blt
  • syrop z owoców
  • danie dla dzieci
  • przepis na sałatkę z tuńczykiem
  • kuchnia meksykańska
  • sałatka z arbuza
  • sposób na sałatkę ze szparagów
  • limonka
  • dodatek
  • cebula dymka
  • pietruszka
  • sałatka z fetą i pomidorami
  • sałatka z ryżem i kurczakiem
  • zajączek
  • anchois
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising