Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne jajka faszerowane awokado

Opiekun artykułu: makabra
Smaczne jajka faszerowane awokado

Smaczne jajka faszerowane awokado

Faszerowane jajka to jedna ze smaczniejszych przystawek. Nadaje się idealnie na spotkanie towarzyskie bez okazji, jak również na śniadanie wielkanocne. Zazwyczaj podstawą farszu jest szynka albo pieczarki, jednak równie dobrze do nadzienia sprawdzi się awokado. Jajko będzie wypełnione kuszącym, zielonym środkiem, który zasmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed przystąpieniem do działania należy zebrać świeże i dobrej jakości składniki, niezbędne do wykonania przystawki. Są to:
    * 7 jaj,
    * 1 awokado,
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    * 1 łyżka majonezu,
    * 2 łyżeczki soku z limonki,
    * pieprz,
    * sól,
    * szynka parmeńska (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie, a następnie obrać dokładnie ze skorupki, uważając, żeby nie zniszczyć jaj.Przeciąć wszystkie na pół. Łyżeczką wyciągnąć z każdej połówki żółtko, przekładając je do pustej miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Awokado opłukać pod zimną wodą. Przeciąć je na pół wzdłuż, po czym wyjąć zbędną pestkę. Ponownie sięgnąć po łyżeczkę, usuwając miąższ z awokado prosto do miski z żółtkami. Dosypać soli oraz pieprzu. Z limonki wycisnąć sok i dodać do awokado. Zamiast soku z limonki można użyć soku cytrynowego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przełożyć awokado z żółtkami do blendera. Dodać jogurt oraz majonez, po czym zmiksować wszystko dokładnie na średnich obrotach. Masa powinna być bardzo gładka i dość gęsta, dlatego na początku warto dodać tylko 1 łyżkę jogurtu, a po sprawdzeniu konsystencji drugą.Gdy masa będzie gotowa, uzupełniać nią puste miejsca w białku. Wypełnione jajka układać na dużym talerzu albo na paterze. Przed podaniem jako ozdobę można dodać na czubek każdej kawałek szynki parmeńskiej bądź natki pietruszki.Zanim postawi się danie na stole, można schłodzić je w lodówce przez 10 – 15 minut.

Popularne tagi
  • domowe słodycze
  • seler konserwowy
  • wątróbka
  • zdrowa dieta
  • krakersy z solą morska
  • batonik
  • kuskus
  • sól
  • jedzenie
  • przystawki na ciepło
  • szaszłyki z sera pleśniowego
  • kuchnia azjatycka
  • makaron faszerowany
  • muffiny z mozzarellą
  • przepis na kanapki z jabłka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising