Zakumaj.pl

Smaczny i prosty dżem śliwkowy z kakao

Smaczny i prosty dżem śliwkowy z kakao

Śliwkowe przetwory czas zacząć! Nie da się ukryć, że chociaż śliwki są pyszne w ciastach, w knedlach i bez dodatków, to najlepiej sprawdzają się jako przetwory różnego rodzaju, szczególnie jako pyszne dżemy. Aby dżem był jeszcze bardziej wyjątkowy, dobrze jest znaleźć przepis, który go urozmaici. Jeden z ciekawszych, na dżem ze śliwkami i kakao, podajemy poniżej.

  • Niezbędne składniki na dżem

    Niezbędne składniki na dżem

    Wykonanie dżemu, który sprosta wymaganiom smakowym każdego, wymaga dobrych składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 2 kg śliwek,
    * 1 szklanka cukru,
    * 3 opakowania cukru waniliowego,
    * 50 g gorzkiego kakao,
    * 1 łyżeczka cynamonu.
    Należy przygotować również słoiki do wygodnego przechowywania dżemu.

  • Etap pierwszy

    Wszystkie śliwki dokładnie umyć, usunąć ewentualne listki oraz łodyżki. Następnie przekroić na połówki i usunąć pestki. Odrzucić egzemplarze robaczywe lub gnijące, jeśli znajdą się pomiędzy zdrowymi śliwkami. Połówki przekroić jeszcze na pół.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Kawałki śliwek wrzucić do garnka. Najlepiej, aby posiadał grube dno, wtedy nie dojdzie do przypalenia się owoców. Podgrzewać na średnim ogniu i mieszać przez 60 – 90 minut. Im dłużej, tym lepsza będzie konsystencja dżemu.

  • Etap trzeci

    Do masy śliwkowej wsypać zwykły cukier oraz cukier waniliowy. Dobrze wymieszać i zmniejszyć ogień pod garnkiem. Gotować jeszcze przez 5, maksymalnie 10 minut. Śliwki powinny rozpaść się całkowicie, a ich resztki pływać w powstałym syropie.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Powstałą masę zmiksować dokładnie blenderem. Kakao przełożyć do szklanki, dodać 1 łyżkę dżemu i wymieszać. Dodać cynamon, po czym po raz kolejny postawić garnek na piecu i gotować przez 10 minut.

  • Etap piąty

    Etap piąty

    Gotowy dżem przekładać do słoiczków, umytych wcześniej gorącą wodą i dokładnie wysuszonych. Słoki szczelnie zakręcić, po czym odwrócić do góry dnem.Przygotowany dżem można pasteryzować przez 15 minut w gotującej się wodzie albo przez 80 minut pod kołdrą i kocem.