Advertising
Zakumaj.pl

Smaczny żur na Boże Narodzenie

Opiekun artykułu: pawlick
Smaczny żur na Boże Narodzenie

Smaczny żur na Boże Narodzenie

Zup świątecznych jest wiele i w każdym regionie kraju można trafić na inny rodzaj na wigilijnym stole. Zdarza się, że nawet na jednym funkcjonują dwie lub trzy. Jedną z nich jest żur. Wydawać by się mogło, że jest to zupa mało świąteczna, wręcz codzienna, jednak niekoniecznie. Odpowiednio przygotowany, z dodatkami kojarzącymi się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, przemienia się w potrawę niezwykłą i całkowicie wigilijną.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Wbrew pozorom do wykonania żuru świątecznego nie potrzeba ogromnej listy składników. Ważne jest zebranie kilku podstawowych produktów. Są to:
    * 0,5 butelki żuru,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 4 g grzybów suszonych,
    * śmietana 30%,
    * Vegeta,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Suszone grzyby bardzo dokładnie przepłukać w zimnej wodzie. Można robić to na sitku albo w garnku. Po umyciu grzybów wylać wodę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Odsączone grzybki ponownie włożyć do garnka. Zalać 1,5 l zimnej wody. Pozostawić garnek z wodą i grzybami do odstania na całą noc, a następnego dnia postawić na piecu i gotować grzyby na średnim ogniu, aż dokładnie zmiękną. Zajmuje to zazwyczaj 1 – 1,5 godziny.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ząbki czosnku obrać z łupinek i dodać do wody z grzybami w trakcie jej gotowania się. Doprawić 1 łyżeczką Vegety. Zamieszać, po czym zacząć dodawać powoli żurek z butelki, cały czas mieszając dużą łyżką albo chochelką.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po dodaniu żurku gotować zupę jeszcze przez 5 – 10 minut. Na zakończenie dodać śmietanę, zabielając zupę oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie.Żurek wigilijny można podawać z dowolnymi dodatkami, z chlebem albo z gotowanymi ziemniakami. Z oboma smakuje równie doskonale.

Popularne tagi
  • świecznik
  • broda mikołaja
  • washi tape
  • ciepłe kolory
  • współpracownicy
  • znaczenie dnia ryby
  • jak zrobić kartki świąteczne z motywem zimy
  • potpourri
  • łańcuch papierowy
  • przepis na zupę z suszonych owoców
  • post
  • sposób wykonania bombki z pomarańczy
  • batoniki
  • guziki
  • sernik na biszkoptach
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising