Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczny sos czosnkowy?

Opiekun artykułu: arasek
Wymagany czas: 15 min.
Jak przyrządzić smaczny sos czosnkowy?

Jak przyrządzić smaczny sos czosnkowy?

Do niektórych potraw sos jest obowiązkowy. Ketchup, musztarda, majonez lub sosy oparte na bazie tych dodatków sprawiają, że posiłki smakują dwa razy lepiej. Dotyczy to najczęściej fast foodów i przekąsek, chociaż nie tylko. Sos czosnkowy może urozmaicić również dania obiadowe, stając się niezbędnym elementem w czasie każdego posiłku.

Advertising
Advertising
  • Z czego przygotować sos?

    Z czego przygotować sos?

    Do przyrządzenia sosu nie potrzeba wielu składników, jednak warto zadbać o to, aby były one świeżo kupione, ponieważ dzięki temu sos będzie smaczniejszy oraz będzie można go dłużej przechowywać. W związku z tym trzeba zaopatrzyć się w:
    * 3 łyżeczki majonezu,
    * 2 łyżeczki śmietany 12% lub 18%,
    * 1 mały jogurt naturalny,
    * 4 – 5 ząbków czosnku,
    * sól,
    * pieprz.
    Jeżeli potrzebuje się więcej sosu, ze względu na ilość gości lub własne uwielbienie tego smakołyku, wystarczy podwoić składniki. Jednocześnie wybierając jogurt, warto pamiętać o wybraniu gęstego, a nie lejącego się. Gęsty zagwarantuje, że sos również będzie miał taką konsystencję.

  • Wykonanie sosu

    Wykonanie sosu

    Stworzenie sosu czosnkowego w warunkach domowych jest niezwykle proste. Na początek należy zmieszać majonez z jogurtem naturalnym, intensywnie mieszając aż do powstania gładkiej konsystencji. Warto doprowadzić do tego, żeby była gęsta, lecz nie przesadnie. Dodaje się śmietanę i znowu miesza. Już na tym etapie można doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie na moment odstawić miskę ze składnikami na bok i przygotować czosnek. Ząbki czosnku należy przepuścić przez praskę, po czym wrzucić je do sosu, ponownie intensywnie mieszając. W zależności od osobistych upodobań czosnku można wrzucić mniej lub więcej, pamiętając, że im więcej czosnku, tym ostrzejszy smak sosu.

  • Podawanie sosu

    Podawanie sosu

    Sos czosnkowy można wykorzystać na różne sposoby i do różnych dań. Bardzo dobrze sprawdza się do różnego rodzaju fast foodów. Pizza, hamburgery, nawet hot-dogi zyskują na smaku, jeżeli doda się do nich sosu. Poza takimi daniami można go używać jako dodatku do słonych, suchych przekąsek – krakersów lub paluszków chlebowych – podawanych w czasie przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. Może stanowić także dodatek do sałatek oraz do dań mięsnych, np. pieczeni i kotletów.

  • Sos ze sklepu

    Sos ze sklepu

    Chociaż przygotowanie sosu czosnkowego jest proste, nie zawsze ma się czas lub ochotę wykonać go samodzielnie. W takiej sytuacji można skorzystać z sosów dostępnych w sklepach. Oferują je różne firmy, zazwyczaj te, które produkują także ketchupy. Dostępne są zarówno w plastikowych butelkach, jak i w słoikach. Niestety, często sosy kupne nie mają zbyt ostrego smaku, więc trzeba albo doprawiać je dodatkowo, albo kupować tylko wtedy, gdy nie jest się wielbicielem ostrego smaku.

Popularne tagi
  • dodatek do potraw
  • szpinak ze śmietaną
  • smażenie
  • tłuszcz
  • grzyby marynowane
  • składniki winegretu
  • cukier
  • przepis na dip meksykański
  • śmietana słodka
  • ziarna
  • lasagne
  • dressing
  • sezon na grzyby
  • ser z niebieską pleśnią
  • ser mozzarella
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising