Advertising
Zakumaj.pl

Sos kurkowy z winem – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: crayzlala
Wymagany czas: 25 min.
Sos kurkowy z winem – jak go przyrządzić?

Sos kurkowy z winem – jak go przyrządzić?

Kurki są grzybami, które rzadziej zostawia się na później i marynuje z przeznaczenie na święta, częściej konsumując je od razu po zebraniu – podsmażone lub w jajecznicy. Jednak te najpopularniejsze sposoby nie są jedyne. Smacznym posiłkiem, który można nazwać już nawet eleganckim, jest sos z kurek z winem. W jego specyficznym smaku można się zakochać.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przyrządzenie kurek, jak każdego innego dania, trzeba zacząć od zebrania składników, które pomogą je stworzyć, a są to:

    * 35 dkg kurek,

    * 1 szalotka,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 2 łyżki mąki,

    * 6 łyżek masła,

    * 1/4 łyżeczki papryki mielonej,

    * 1/4 łyżeczki soli,

    * 1 i 1/2 szklanki wina białego wytrawnego,

    * pieprz.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować patelnię – w miarę możliwości żeliwną – i roztopić na niej 4 łyżki masła. Czosnek drobno posiekać albo zmiażdżyć w prasce, a szalotkę dokładnie posiekać nożem na małe kawałeczki, po czym oba składniki wrzucić na patelnię. Smażyć przez 5 minut, aż zrobią się złote.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Grzyby przebrać, przemyć pod zimną wodą i osuszyć. Małe kurki można zostawić w niezmienionym kształcie, większe pokroić na pół. Wrzucić je na patelnię, pozostawiając na niej na 5 minut, aż grzyby puszczą sok. Dopiero wtedy zebrać je – oraz szalotkę  – łopatką z patelni i przełożyć do miseczki, odstawiając je na bok.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelni rozpuścić pozostałe masło. Dodać do niego pieprz, sól, paprykę oraz mąkę. Zamieszać i smażyć przez 1 minutę, po czym wlać na patelnię białe wino. Wymieszać bardzo dokładnie, a następnie wrzucić kurki i podgotowywać jeszcze przez 5 minut do czasu zgęstnienia sosu, który można podawać z klopsikami albo z chlebem, w zależności od własnych upodobań.

Popularne tagi
  • ziele rooibos
  • olej z bazylią
  • pasta kalafiorowa
  • rondel
  • ocet z owoców
  • przepis na sos rabarbarowy
  • sos ze szpinaku
  • świeża bazylia
  • aromat
  • jabłko
  • sok pomarańczowy
  • przystawka
  • chrzan z żurawiną
  • sos holenderski
  • dania mięsne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising