Advertising
Zakumaj.pl

Prosty przepis na podgrzybki marynowane

Opiekun artykułu: ewal
Prosty przepis na podgrzybki marynowane

Prosty przepis na podgrzybki marynowane

Czas na grzyby to również czas na ich marynowanie. Ze względu na to, że prawdziwków nie jest łatwo znaleźć, częściej z wyprawy do lasu przynosi się podgrzybki. Są one smaczne i doskonale nadają się do zamknięcia w słoikach oraz korzystania w czasie ogromnej ochoty na grzybowy przysmak. Oto podpowiedź, w jaki sposób je marynować.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do marynowania grzybów potrzebne są odpowiednie składniki. Im świeższe, tym lepsze, ponieważ mają szansę na dłuższe utrzymanie świeżości. Niezbędnymi elementami są:
    * 400 g podgrzybków,
    * 40 g cukru,
    * 150 ml wody,
    * 50 ml octu,
    * 3 ziarna pieprzu,
    * 2 goździki,
    * 2 ziarna ziela angielskiego,
    * 1 liść laurowy,
    * 1/2 łyżeczki soli.

  • Pierwszy krok

    Zebrane podgrzybki oczyścić z zabrudzeń, umyć pod zimną wodą. Pozbyć się końcówek. Do marynowania przeznaczone będą jedynie kapelusze.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do garnka średniej wielkości wlać wodę. Posolić szczyptą soli. Zagotować, a gdy woda będzie się gotowała, wrzucić podgrzybki i pozostawić je w garnku przez 10 minut.Po tym czasie odcedzić je. Wyparzyć słoik gorącą wodą i przełożyć do niego miękkie podgrzybki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    W drugim garnku połączyć ze sobą 150 ml wody oraz ocet. Zacząć gotować. Dodać wszystkie zgromadzone przyprawy i zamieszać składniki. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 2 – 3 minuty, po czym wyłączyć gaz.Gorącą zalewą uzupełnić słoik albo słoiki, jeśli rozłożyło się grzybki do więcej niż jednego.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Słoik dokładnie zakręcić, po czym włożyć do garnka, napełnić naczynie wodą do 3/4 wysokości słoika i pasteryzować. Pasteryzacja powinna trwać 10 minut od momentu zagotowania się wody. Można również przeprowadzić pasteryzację pod kołdrą i kocem, trzymając pod nimi słoiki przez 30 – 60 minut.Po wykonaniu tego etapu słoiki z marynowanymi podgrzybkami są gotowe do przełożenia ich do spiżarni.

Popularne tagi
  • pasteryzacja
  • wypieki
  • surówka
  • zakrętka słoika
  • obróbka grzybów
  • dżem gruszkowo-waniliowy
  • wino
  • sok
  • ogórek
  • przetwory z gruszek
  • zalewa do grzybów
  • sposób na maślaki
  • dżem brzoskwiniowy
  • vegeta
  • spożywanie miodu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising