Advertising
Zakumaj.pl

Sposób na dobrą zupę z kurczakiem i makaronem

Opiekun artykułu: babka
Sposób na dobrą zupę z kurczakiem i makaronem

Sposób na dobrą zupę z kurczakiem i makaronem

Zupy to dania wręcz idealne. Nie tylko smaczne oraz przygotowywane z ciekawych składników, ale przede wszystkim zdrowe i rozgrzewające. Zimą poprawiają krążenie i chronią przed chorobą, wiosną sycą, a latem są lekkim posiłkiem w czasie upałów. O każdej porze roku szczególnie dobrze sprawdza się prosta zupa z kurczakiem i makaronem.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Zupę można doprawić oregano, lecz należy dosypywać go do mocno podgrzanego wywaru, nie na początku gotowania.

  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Aby przyrządzić smaczną zupę, przydadzą się odpowiednie składniki spożywcze, świeże i dobrej jakości, w tym:
    * 50 dag mięsa z kurczaka (bez skóry),
    * 20 dag makaronu typu świderki,
    * 2 – 3 marchewki,
    * 1 seler naciowy,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 5 goździku,
    * 5 ziaren pieprzu,
    * natka pietruszki,
    * tymianek,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mięso – najlepiej w całości, bez krojenia go na tym etapie na kawałki – umyć, włożyć do garnka i zalać 1/4 litra wody. Posolić 1/4 łyżeczki soli.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie przygotowane warzywa umyć pod zimną, bieżącą wodą. Marchewkę obrać cienko ze skórki, po czym pokroić na plasterki. Seler posiekać na cienkie paski. Ząbek czosnku obrać z łupinki i przekroić na pół.

    Dodać warzywa do mięsnego wywaru. Wrzucić pieprz, goździki i pozostałe przyprawy, po czym przykryć garnek do połowy. Gotować przez 60 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie gotowania od czasu do czasu zebrać z wierzchu zupy gromadzącą się pianę. Po godzinie przecedzić zupę przez sito do drugiego garnka. Warzywa oraz mięso odłożyć na bok. Wywar zagotować, wrzucić do niego makaron i ugotować, aż będzie miękki.Gdy makaron będzie się gotował, pokroić mięso na mniejsze kawałki i przełożyć do misek. Dodać seler oraz paprykę, a następnie zalać gorącą zupą. Podawać od razu.

Popularne tagi
  • mąka ziemniaczana
  • wino
  • zupa pieczarkowa
  • bagietka
  • krem marchewkowy
  • sok z cytryny
  • krem
  • przyprawa do zup
  • przyrządzanie żurku
  • przepis na chłodnik
  • przepis na zupę krem ze szparagów
  • miąższ z dyni
  • mąka
  • tradycja
  • krem z brokułów
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising