Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na duszoną rybę

Opiekun artykułu: vcb
Prosty sposób na duszoną rybę

Prosty sposób na duszoną rybę

Zazwyczaj rybę podaje się smażoną lub pieczoną w piekarniku z licznymi dodatkami. Zamiast takiego sposobu można zacząć podawać ją w formie duszonej, co sprawia, że jej mięso jest jeszcze delikatniejsze. Duszenie ryby, choć brzmi to skomplikowanie, nie jest trudniejsze niż zwykłe pieczenie – warto tylko zadbać o poprawny przebieg procesu i dodatki.

Advertising
Advertising
  • Kształt ryby przed duszeniem

    Kształt ryby przed duszeniem

    Przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy trzeba nadać rybie odpowiedni kształt. Jeśli ryba lub ryby są małe, mogą pozostać w całości, jeśli jednak są większe, należy pokroić je w dzwonka. Dzięki temu nie tylko szybciej się uduszą, ale przede wszystkim będą ładniejsze do konsumpcji.

  • W czym dusić?

    W czym dusić?

    Istotne jest także to, w czym będzie duszona ryba. Najlepiej nie wykorzystywać w tym celu patelni, ponieważ bardzo łatwo o przypalenie potrawy. Znacznie lepiej sprawdzi się duszenie w piekarniku w zamkniętym naczyniu. Może to być wygodne naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie albo zwykły garnek z pokrywką.Dodatkowo dobrze jest pamiętać, że aby ryba nie wysychała podczas duszenia, należy przykryć ją natłuszczonym papierem pergaminowym albo papierem spożywczym. Dzięki temu nie wyparuje z niej cała wilgoć.

  • Układ ryb przed duszeniem

    Układ ryb przed duszeniem

    Przed włożeniem przygotowanego naczynia do piekarnika trzeba ułożyć w nim rybę w odpowiedni sposób. Najlepiej, aby było to ułożenie warstwowe. Ryby w kawałkach należy układać na ukos, aby jedna zachodziła na drugą, a każdy kolejny rząd należy kłaść w stronę przeciwną do wcześniej ułożonego. Z kolei ryby w całości powinny zostać ułożone jedna obok drugiej, brzuchami do góry.

  • Dodatki przed duszeniem

    Dodatki przed duszeniem

    Po ułożeniu ryb trzeba dopilnować jeszcze jednej rzeczy, mianowicie dolać do naczynia z rybami 1/2 szklanki wody albo ewentualnie warzywnego bulionu. Można urozmaicić całość także pietruszką, jak również kawałkami selera oraz marchewki, które poprawią smak potrawy.Tak przygotowane naczynie z rybami można włożyć do piekarnika i dusić:

    * rybę w całości 45 minut,

    * rybę w dzwonkach 25 minut,

    * rybę w kawałkach 15 minut.

Popularne tagi
  • pstrąg
  • sos sojowy
  • poprawne smażenie ryby
  • podawanie ryby
  • limonka
  • łosoś z fetą
  • zdrowe odżywianie
  • danie
  • tymianek
  • bulion
  • palnik
  • bułka tarta
  • kotlet z tuńczyka
  • sezon grillowy
  • oliwa z oliwek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising