Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawy sposób na karmelizowany boczek

Opiekun artykułu: artur
Wymagany czas: 40 min.
Ciekawy sposób na karmelizowany boczek

Ciekawy sposób na karmelizowany boczek

Jeśli masz ochotę na coś, co nie jest zdrowe i niskokaloryczne – zrób karmelizowany boczek. Smakuje wyśmienicie i może stanowić przekąskę podczas spotkania ze znajomymi, przystawkę, dodatek do oglądanego filmu, który miło chrupać niczym standardowe przekąski. Jak go przygotować? Podpowiadamy w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki będą potrzebne?

    Jakie składniki będą potrzebne?

    Podstawą, jak zawsze przy gotowaniu i pieczeniu, jest zebranie odpowiednich składników spożywczych. Powinny znaleźć się wśród nich:*

    225 g boczku,

    * 1/2 szklanki brązowego cukru.

    Boczek można jeść bez dodatków, jednak wedle własnego smaku można zjeść go lub podawać z wybranym pieczywem.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na wstępie wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia. Piekarnika nie rozgrzewać jeszcze, na to przyjdzie czas w późniejszym etapie.Boczek pokroić na plasterki i osuszyć je papierowym ręcznikiem, żeby nie były nadmiernie mokre oraz śliskie. Na duży talerz wysypać cukier brązowy, pilnując, aby sam talerz był na tyle długi, by mógł pomieścić swobodnie plasterki mięsa.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Plastry boczku obsypać dokładnie brązowym cukrem. Gdy wszystkie będą gotowe, kłaść je na kratce piekarnika, umieścić ją na wyższym poziomie piekarnika, a pod nią, na jednym z niższych pięter pieca, położyć blachę z pergaminem. Włączyć piekarnik, nastawiając go na 175 stopni Celsjusza. Po 15 minutach pieczenia odwrócić plasterki boczku na drugą stronę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Boczek mieć na oku i sprawdzać jego stan przez cały okres pieczenia, ponieważ niewiele trzeba, żeby doszło do przypalenia się mięsa.W zależności od tego, jaką grubość mają plasterki boczku, pieczenie może trwać 15 bądź 20 minut. Po zakończeniu pieczenia boczek powinien mieć połyskującą brązową glazurę, która będzie podczas jedzenia delikatnie chrupała oraz rozpływała się w ustach.

Popularne tagi
  • curry
  • podwieczorek
  • patelnia
  • arancini
  • orzechy włoskie
  • potrawa duszona
  • bazylia
  • szpinak
  • majeranek
  • parówki na śniadanie
  • przepis na brzoskwinię z grilla
  • grillowana brukselka
  • przepis na szparagi z kozim serem i orzechami
  • owoce
  • ocet balsamiczny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising