Advertising
Zakumaj.pl

Łatwy sposób na pyszne domowe hamburgery

Opiekun artykułu: dreath
Wymagany czas: 30 min.
Łatwy sposób na pyszne domowe hamburgery

Łatwy sposób na pyszne domowe hamburgery

Dietetycy ciągle nawołują, żeby nie jadać fast foodów, ponieważ wpływają najbardziej na przyrost zbędnej tkanki tłuszczowej. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś niezbyt zdrowego, zwłaszcza jeśli przyrządzi się danie własnoręcznie. W taki sposób można zaserwować sobie i rodzinie pysznego domowego hamburgera.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Wykonanie smacznych hamburgerów jest możliwe, jeśli wcześniej zbierze się wszystkie potrzebne do tego produkty o dobrej jakości, w tym:

    * 350 g mięsa mielonego,

    * 4 plasterki sera żółtego,

    * 4 bułki z ziarnami,

    * 2 ogórki kiszone,

    * 2 cebule,

    * 1 garść rukoli,

    * sałatę lodową,

    * ketchup,

    * majonez,

    * pieprz,

    * paprykę chili mieloną,

    * curry,

    * bazylię,

    * oregano,

    * sól,

    * masło.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Obrać cebulę z łupinki i pokroić na małe kawałki. Masło roztopić na patelni i wrzucić na nią cebulkę. Podsmażyć, po czym dodać ją do umieszczonego w misce mięsa mielonego. Doprawić pieprzem, curry, bazylią, oregano, papryką, solą. Wymieszać wszystko dokładnie. Drugą cebulę również obrać i pokroić, ale w okręgi,

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po zmieszaniu mięsa mielonego z dodatkami zacząć formować okrągłe kotlety. Lepiej nie robić ich za grubych, ponieważ mogą się nie dopiec albo przypiec się nadmiernie z wierzchu, a za mało wewnątrz. Rozgrzać na patelni olej, po czym smażyć na nim kotleciki mielone – 3 – 4 minuty z każdej strony.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Bułki przekroić na pół. Spodnią, płaską część wyłożyć sałatą, posmarować majonezem oraz ketchupem. Następnie położyć plasterek pomidora, krążki cebuli, plasterki ogórków kiszonych, kotleta, ser żółty, rukolę i całość oprószyć bazylią. Przykryć drugą częścią bułki i lekko spłaszczyć. Tak przygotowane danie można od razu jeść – z pewnością jest to danie zdrowsze niż z fastfoodowej sieciówki.

Popularne tagi
  • drugie śniadanie
  • frittata ze szparagami
  • deser z mascarpone
  • naczynie żaroodporne
  • mąka pszenna
  • przepis na polentę
  • imprezowe przekąski
  • cukinia z pieczarkami
  • placki ziemniaczane z rzodkiewką
  • olej
  • frittata
  • letnia sałatka
  • ryż po meksykańsku
  • zapiekanka ryżowa
  • jajko
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising