Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawy sposób ozdobienia pisanek mchem

Opiekun artykułu: monkaaa
Ciekawy sposób ozdobienia pisanek mchem

Ciekawy sposób ozdobienia pisanek mchem

Ozdoby wielkanocne nadają mieszkaniu odpowiedniego wyrazu. Od razu wiadomo, że nadchodzą święta albo właśnie nadeszły. Skoro jednym z najważniejszych elementów Wielkanocy są jajka, dobrze jest właśnie je ozdobić w atrakcyjny sposób. Lekką i jednocześnie elegancką ozdobą będzie dekoracja z mchu.

Advertising
Advertising
  • Jakie rzeczy są niezbędne?

    Jakie rzeczy są niezbędne?

    Żeby zrobić oplecione mchem jaja, wystarczy przygotować kilka elementów. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * styropianowe jajka,
    * klej szybkoschnący,
    * siateczka mchu.
    Mech można znaleźć w lesie, w ogródku albo wyhodować go samodzielnie w domowych warunkach.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Sięgnąć po pierwsze styropianowe jajko. Posmarować je w całości klejem, tak aby klej oblekał każdy fragment przyszłej ozdoby. Tam, gdzie kleju nie będzie, mech się nie przyklei, a może nawet spowodować nieładne prześwity albo dziury.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Wziąć do ręki odrobinę mchu i docisnąć go do jajka. Strząsnąć nadmiar zielonej ozdoby, po czym sięgnąć po drugi kawałek. Przykleić obok poprzedniego. W taki sposób dekorować całe jajko, aż pokryje się dokładnie zielonym puszkiem, a styropian będzie całkiem niewidoczny.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Poczekać, aż klej pod mchem wyschnie całkowicie. Gdy do tego dojdzie, przyciąć nożyczkami wystające fragmenty, żeby jajo miało ładny kształt. Tak ozdobione jajko można ułożyć w koszyku lub na specjalnej podstawce do jajek.Dodatkowo jajko z mchu można ozdobić sztucznymi motylami, kurczaczkami, koralikami, kwiatkami, aby było jeszcze ładniej.

Popularne tagi
  • gość
  • pszczółka z jajka
  • radość
  • kasza jęczmienna
  • symbol płodności
  • galaretka kolorowa
  • psikusy
  • rady
  • pączki kokosowe
  • jajo
  • sposób ozdabiania serwetkami
  • skorupka jaja
  • wydrapywanie koloru
  • przepis na sos chrzanowy
  • chłodzenie ciasta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising