Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób przygotowania krówek-ciągutek

Opiekun artykułu: tygrysek
Wymagany czas: 40 min.
Prosty sposób przygotowania krówek-ciągutek

Prosty sposób przygotowania krówek-ciągutek

Przy krówkach nie ma pytania: czy się je lubi? Lubi się, jednak albo ciągnące się, albo twardsze. Dyskusje na ten temat toczą się od lat i z pewnością nie zakończą się nigdy, ale można urozmaicić rozmowy na temat słodkich krówek – właśnie krówkami. Gdy jesteś fanem lub fanką krówek ciągutek, możesz samodzielnie dostarczyć sobie ich dowolną ilość.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Przed przystąpieniem do wykonywania słodkich krówek, które będą ciągnęły się między ustami a palcami, trzeba przygotować odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:

    * 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego,

    * 3/4 szklanki miodu,

    * 3/4 szklanki śmietany 30%,

    * 1 3/4 szklanki cukru,

    * 2 łyżki masła,

    * 1/4 łyżki esencji waniliowej,

    * 1/2 łyżeczki soli,

    * olej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do stalowego rondla z grubym dnem wlać śmietankę 30% oraz zawartość puszki mleka skondensowanego. Dodać cukier i zacząć podgrzewać, aż do zagotowania. Od czasu do czasu mieszać, a gdy całość zagotuje się, wówczas dodać do słodkiej mikstury miód. Doprowadzić masę do temperatury 110 stopni Celsjusza, sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Nie wyłączając gazu pod garnkiem, zamieszać masę i dodać olej lub masło. Niezbędne jest dodanie jakiegoś tłuszczu, jednak to od Ciebie zależy, jaki będzie rodzaj tego tłuszczu. Poza nim dodać trzeba esencję waniliową i nadal gotując, doprowadzić karmel do temperatury 120 stopni. Gdy do tego dojdzie, zdjąć garnek z palnika, wsypać sól, wymieszać wszystko, żeby masa karmelowa była gładka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Masę karmelową wylać na deskę pokrytą papierem pergaminowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 – 2 godziny. Masa powinna nieco stężeć oraz przede wszystkim ostygnąć. Dopiero po tym czasie można przejść do krojenia masy krówkowej w kostki o wymiarach 2,5 cm x 2,5 cm. Każda kostkę owijać folią lub celofanem, po czym odkładać do pudełka plastikowego i przechowywać deser w chłodzie, najlepiej w lodówce. Do 3 tygodni krówki ciągutki będą nadawały się do jedzenia.

Popularne tagi
  • ryba
  • sposób na dobre ubicie śmietany
  • kasza jaglana
  • ubijanie
  • przepis na cynamonowe bułki
  • owoce lasu
  • wykorzystanie soli
  • słodka przekąska
  • szpinak
  • pierogi z jagodami
  • czosnek
  • makaron naleśnikowy
  • pierogi na słodko
  • śmietana kremówka
  • jadłospis
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising