Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób przyrządzenia faszerowanych jajek wielkanocnych

Opiekun artykułu: bozka
Prosty sposób przyrządzenia faszerowanych jajek wielkanocnych

Prosty sposób przyrządzenia faszerowanych jajek wielkanocnych

Jajka na wielkanocnym stole niekoniecznie muszą być tylko pisankami. Oczywiście pisanki powinny znaleźć się pomiędzy produktami na śniadanie, jednak same jajka można zaserwować również w inny sposób. Szczególnie dobrze sprawdzają się jajka faszerowane, komponujące się z wędlinami, z sałatkami, z chlebem, a do tego niewielkie i zachęcające do spróbowania każdego, kto na nie spojrzy.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby faszerowane jajka udały się zgodnie z oczekiwaniami, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, a są to:
    * 6 jajek,
    * 1 łyżka szczypiorku,
    * 4 łyżki majonezu,
    * 2 łyżeczki chrzanu,
    * 200 g szynki,
    * pieprz,
    * sól,
    * pietruszka lub szczypiorek (do dekoracji).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie jajka przełożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować na twardo. Po ugotowaniu ostudzić, a następnie obrać ze skorupek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Obrane jajka przekroić na połówki. Łyżeczką wyjąć z każdego żółtko, starając się nie uszkodzić białka. Każde żółtko przełożyć do miski, po czym dodać do nich 2 łyżki majonezu i łyżką lub widelcem wymieszać oba składniki na gładką papkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Szczypiorek posiekać na drobno, szynkę pokroić na małe kawałki, a następnie oba elementy dodać do masy z żółtek. Doprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać.

    Ponownie sięgnąć po łyżeczkę i nakładać masę do pustych miejscach w białkach. Resztkę majonezu wymieszać z chrzanem. Ozdobić sosem każde jajko, na samą górę dodając listek pietruszki albo odrobinę szczypiorku. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 20 minut.

Popularne tagi
  • ciastka na halloween
  • dziecko
  • cukinia
  • lato
  • smaczne warzywa
  • zielona cebulka
  • przepis na salsę z kiwi i mango
  • dżem
  • farsz z sera żółtego
  • winogrona
  • sok z cytryny
  • smażone ogórki
  • wątróbka drobiowa
  • oliwki czarne
  • pomidorki koktajlowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising