Advertising
Zakumaj.pl

W jaki sposób roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?

Opiekun artykułu: maryss
W jaki sposób roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?

W jaki sposób roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?

W niejednym przepisie na ciasto, ciasteczka lub inny deser spotyka się zwrot „roztopić czekoladę w kąpieli wodnej”. Brzmi to dość tajemniczo, zwłaszcza dla kucharzy-amatorów, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Żeby nie dociekać przez długie minuty, o co chodzi, lecz wiedzieć od razu, dobrze jest przeczytać poniższy artykuł, w którym znajdują się niezbędne informacje na temat kąpieli wodnej.

Advertising
Advertising
  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przygotowaną czekoladę połamać lub pociąć na mniejsze kawałki. W zależności od tego, jaki smak czekolady chce się uzyskać, należy użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Czekoladę należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, dzięki czemu będzie się miało pewność, że nic się nie przypali ani nie przyklei do boków naczynia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wybrane naczynie żaroodporne powinno pasować do rondla, na którym ma być postawione. Zanim jednak przejdzie się do stawiania naczynia na garnku, wlać do wybranego garnka wodę. Powinna sięgać do 1/2 wysokości naczynia. Uzupełniony rondel postawić na piecu i zacząć podgrzewać na średnim ogniu, żeby doprowadzić do parowania wody.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    W momencie kiedy woda zacznie wrzeć, wstawić naczynie żaroodporne do garnka. Trzeba jednak uważać, ponieważ jego spód nie powinien dotykać tafli bulgoczącej wody, lecz unosić się ponad nią. Dzięki temu masa czekoladowa będzie gładka i aksamitna.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Roztapiającą się pod wpływem ciepła czekoladę mieszać metalową łyżką, żeby zaczęła przypominać gładką polewę. Trzeba pamiętać, żeby unikać łyżek wykonanych z drewna, ponieważ wchłaniają wilgoć, co może doprowadzić do nadmiernej twardości czekolady. Gotową polewę można wykorzystać wedle własnego uznania: do polania ciasta, babeczek, ciasteczek, kremów. Ewentualnie można dodać do niej 1 łyżkę mleka, aby była bardziej płynna. Nie trzeba się martwić smakiem polewy, ponieważ będzie odpowiednio słodka.

Popularne tagi
  • nadciśnienie
  • kuchnia wschodnia
  • przyjaciółka
  • parówka
  • konfitura malinowa
  • zapiekanka z ryżem i kurczakiem
  • tarta z jabłkami
  • proszek do pieczenia
  • mazurek
  • składniki mineralne
  • witamina b
  • stosowanie żelatyny
  • białko
  • zimna śmietana
  • przepis na bułki dyniowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising