Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób przygotowania wywaru warzywnego

Opiekun artykułu: ani
Prosty sposób przygotowania wywaru warzywnego

Prosty sposób przygotowania wywaru warzywnego

Łatwo dostępne kostki rosołowe sprawiają, że przygotowanie wywaru zajmuje 5 minut. Jednak za każdym razem, kiedy przygotowuje się wywar pod zupę w taki sposób, trzeba mieć świadomość, że w kostce znajdują się liczne konserwanty, a przede wszystkim sód. W nadmiarze jest szkodliwy i prowadzi do przybierania na wadze. Zdecydowanie lepiej – dla smaku i zdrowia – wykonać wywar warzywny ze świeżych warzyw.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do wykonania wywaru warzywnego niezbędnych jest kilka świeżych składników spożywczych. Wśród nich znajdują się:
    * 1 cebula,
    * 1 por (biała część),
    * 1 pietruszka,
    * 2 łodygi selera naciowego,
    * 2 marchewki,
    * 1 łyżka soli,
    * 50 g masła,
    * 1 3/4 l wody.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie warzywa umyć pod bieżącą wodą. Cebule obrać z łupinki, natomiast resztę warzyw, które mają skórkę, pozbawić skórki.Masło roztopić w garnku z grubszym dnem, po czym ułożyć na roztopionym tłuszczu wszystkie warzywa. Przykryć garnek przykrywką i dusić przez 15 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wodę zagotować, a następnie wrzątkiem zalać wszystkie warzywa. Wszystkie powinny znajdować się pod powierzchnią wody. Osolić i ponownie zostawić na palniku do gotowania przez 20 minut. Warzywa powinny być bardzo miękkie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy wywar będzie już gotowy, należy go przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Miękkich warzyw nie należy wyrzucać, ponieważ można je z powodzeniem wykorzystać – zjeść, pokroić do sałatki albo zmiksować w blenderze, tworząc zupę-krem, bardzo dobrze smakującą z grzankami. Sam wywar warzywny nadaje się do wykorzystania od razu, przechowywania w lodówce przez 2 – 3 dni albo do zamrożenia w niewielkich porcjach.Wywar warzywny nada doskonały smak każdej zupie. Już po pierwszym skorzystaniu z niego zapomni się o korzystaniu z kupnych kostek rosołowych.

Popularne tagi
  • pasternak
  • tarka
  • zupa rozgrzewająca
  • wędzone żeberka
  • krem ogórkowy
  • roladki serowe
  • konserwanty
  • rzodkiewka
  • zupa z cukinii na ostro
  • tymianek
  • skrzydełka
  • miska
  • brokuł
  • przepis na zupę dyniową
  • serek topiony
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising