Zakumaj.pl

Sposoby czyszczenia blachy z piekarnika

3.7 (razem głosów: 3)

Piekarnik jest jednym z najczęściej używanych sprzętów domowych. Tym samym często ulega zabrudzeniom oraz przesiąka różnymi zapachami, przez które potrawy przestają smakować tak dobrze, jak powinny. Aby uniknąć nadmiaru zapachów oraz grubego osadu, należy regularnie czyścić piekarnik.

Sposoby czyszczenia blachy z piekarnika
  • Metoda z pianą

    Metoda z pianą

    Pierwszym etapem tej metody jest rozgrzanie piekarnika do 50 – 60 stopni Celsjusza. Najlepiej zrobić to wieczorem, ponieważ blacha będzie musiała zostać obłożona specyfikiem na całą noc. Do jego wykonania niezbędna jest duża miska, 1 torebka sody oczyszczonej, 1 szklanka płynu do mycia naczyń, 3/4 szklanki octu. Wszystko należy wymieszać ze sobą, uważając na powstały efekt, czyli mocne spienienie, które będzie wyglądało niczym z eksperymentu naukowego. Po przygotowaniu mieszanki można wyłączyć piekarnik, a następnie pędzlem nałożyć ją na blachę oraz całą powierzchnię piekarnika. Zostawić na noc. Po całej nocy blachę umyć pod wodą, a z wnętrza piekarnika zetrzeć wszystko wilgotną gąbką. Następnie włączyć piekarnik i nagrzać do 150 stopni Celsjusza, aby wszystko zostało dokładnie wysuszone.

Strona 1 z 4
Pokaż wszystko »
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz