Zakumaj.pl

Świąteczne czekoladki z morelami – jak je zrobić?

Świąteczne czekoladki z morelami – jak je zrobić?

Czekolada to jeden z najlepszych smakołyków, jakie można zaserwować sobie na deser, dlatego nie może jej zabraknąć wśród świątecznych słodyczy. Żeby przysmak bardziej pasował do grudniowego świętowania, można zrobić własną czekoladę z dodatkiem moreli. Smacznie, wyjątkowo i słodko. Deser wykonany wcześniej może posłużyć jako element prezentu pod choinkę.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Dobra czekolada to dobre składniki. Wśród niezbędnych do jej przygotowania znajdują się przede wszystkim:
    * 400 g czekolady wysokiej jakości,
    * 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
    * 1/2 szklanki suszonych moreli,
    * szczypta soli morskiej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Czekoladę połamać albo posiekać na kawałki. Z uzyskanej kupki odłożyć 3/4 do miski albo garnka. Rozpuścić w kąpieli wodnej nad drugim garnkiem, z parującą wodą.Gdy czekolada osiągnie temperaturę 47 stopni Celsjusza – można to zmierzyć termometrem kucharskim – dodać pozostałą część przysmaku i mieszać, aż połączy się z resztą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wyłożyć płaską blaszkę papierem do pieczenia. Kiedy czekolada będzie już całkowicie rozpuszczona, wylać ją na papier i wyrównać całość szpatułką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Orzechy i morele posiekać na małe kawałki. Posypać nimi wierzch czekolady, w miarę równomiernie. Pozostawić do zastygnięcia, w temperaturze pokojowej. Kiedy do tego dojdzie, pokroić na małe kawałeczki i częstować siebie albo gości.