Zakumaj.pl

Świąteczny obiad – pieczeń z indyka

Świąteczny obiad – pieczeń z indyka

Obiad świąteczny jest tak samo istotny, jak śniadanie. Żeby był wyjątkowy, warto zadbać o podanie ciekawej potrawy. Zwykły kurczak, którego jada się często, może nie być kuszącym daniem, lecz inaczej wygląda sprawa z indykiem. Jest rzadko jadany, mimo że bardzo zdrowy, dlatego warto go wykorzystać w świątecznym czasie i przygotować pieczeń. Nadaje się ona zarówno na obiad, jak i na kanapki.

  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Wykonanie pieczeni wymaga przygotowania niezbędnych składników spożywczych. Wśród nich znajduje się przede wszystkim:
    * 1,5 kg piersi z indyka,
    * 500 ml bulionu,
    * 100 ml białego wina,
    * 100 ml oleju,
    * 2 pomarańcze,
    * 2 cebule,
    * 4 łyżki dżemu pomarańczowego,
    * pieprz,
    * sól.
    Bulion może być albo warzywny, albo z mięsa, albo z kostki, co zaoszczędzi czas podczas przygotowania pieczeni. Przyda się również brytfanna lub wysoka forma do pieczenia ciast.

Strona 1 z 4
Pokaż wszystko »
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz