Zakumaj.pl

Świąteczny obiad – pieczeń z indyka

Świąteczny obiad – pieczeń z indyka

Obiad świąteczny jest tak samo istotny, jak śniadanie. Żeby był wyjątkowy warto zadbać o podanie ciekawej potrawy. Zwykły kurczak, którego jada się często, może nie być kuszącym daniem, lecz inaczej wygląda sprawa z indykiem. Jest rzadko jadany, mimo że bardzo zdrowy, dlatego warto go wykorzystać w świątecznym czasie i przygotować pieczeń. Nadaje się ona zarówno na obiad, jak i na kanapki.

  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Wykonanie pieczeni wymaga przygotowania niezbędnych składników spożywczych. Wśród nich znajdują się przede wszystkim:

    1,5 kg piersi z indyka,

    500 ml bulionu,

    100 ml białego wina,

    100 ml oleju,

    2 pomarańcze,

    2 cebule,

    4 łyżki dżemu pomarańczowego,

    pieprz,

    sól.

    Bulion może być albo warzywny, albo z mięsa, albo z kostki, co zaoszczędzi czas podczas przygotowania pieczeni. Przyda się również brytfanna lub wysoka forma do pieczenia ciast.

Strona 1 z 4
Pokaż wszystko »
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz