Zakumaj.pl

Świąteczny obiad – pieczeń z indyka

Świąteczny obiad – pieczeń z indyka

Obiad świąteczny jest tak samo istotny, jak śniadanie. Żeby był wyjątkowy warto zadbać o podanie ciekawej potrawy. Zwykły kurczak, którego jada się często, może nie być kuszącym daniem, lecz inaczej wygląda sprawa z indykiem. Jest rzadko jadany, mimo że bardzo zdrowy, dlatego warto go wykorzystać w świątecznym czasie i przygotować pieczeń. Nadaje się ona zarówno na obiad, jak i na kanapki.

  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Wykonanie pieczeni wymaga przygotowania niezbędnych składników spożywczych. Wśród nich znajdują się przede wszystkim:

    1,5 kg piersi z indyka,

    500 ml bulionu,

    100 ml białego wina,

    100 ml oleju,

    2 pomarańcze,

    2 cebule,

    4 łyżki dżemu pomarańczowego,

    pieprz,

    sól.

    Bulion może być albo warzywny, albo z mięsa, albo z kostki, co zaoszczędzi czas podczas przygotowania pieczeni. Przyda się również brytfanna lub wysoka forma do pieczenia ciast.

  • Etap pierwszy

    Przygotować dowolnie wybrany bulion. Pomarańczę dokładnie umyć, po czym zetrzeć skórkę na tarce z drobnym oczkami. Sok z owocu wycisnąć do pojemnika.

    Bulion przelać do dużej miski, a następnie dodać do niego sok z pomarańczy, skórkę, przygotowane wcześniej wino i 1/4 łyżeczki soli. Cebulę obrać z łupinek i pokroić na plasterki. Wrzucić do przygotowanej mikstury, zamieszać, a na koniec dodać do nie umytą pierś z indyka. Dobrze zanurzyć i pozostawić na 12 godzin w lodówce. Warto od czasu do czasu przewrócić mięso, żeby dokładnie nasiąknęło miksturą z każdej strony.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Po upływie odpowiedniego czasu można przejść do dalszego działania. Pierś z indyka przełożyć do czystej brytfanny. Mięso oblać marynatą przecedzoną przez sitko, po czym dodać do całości olej. Można delikatnie natrzeć indyka olejem, ale nie za mocno. Posypać solą i pieprzem.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Włożyć brytfannę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 90 minut. Od czasu do czasu otwierać piekarnik i podlewać marynatą z brytfanny. Po wymaganym czasie posmarować wierzch pieczeni dżemem i ponownie wsunąć do piekarnika, tym razem na 30 minut. Po tym czasie wyjąć pieczeń z piekarnika i przed jej podaniem pozwolić jej poleżeć 10 minut.

    Nadaje się bardzo dobrze jako danie do jedzenia na ciepło, z warzywami, jak i na zimno z chlebem i świątecznym chrzanem.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz