Advertising
Zakumaj.pl

Tarta z jabłkami na podwieczorek

Opiekun artykułu: zanetka
Tarta z jabłkami na podwieczorek

Tarta z jabłkami na podwieczorek

Deser może urozmaicić popołudniową kawę, spotkanie z przyjaciółmi albo z rodziną. Można zakupić ciasto lub ciastka w cukierni, lecz nie da się ukryć, że znacznie lepiej smakuje podwieczorek wykonany samodzielnie. Zamiast przygotowywać po raz kolejny typową szarlotkę albo jabłecznik, można wykonać coś zupełnie innego – tartę z jabłkami.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do przyrządzenia pysznej tarty potrzebne są składniki na ciasto oraz na krem, który ją urozmaici. Przygotowanie ciasta wymaga:
    * 300 g mąki pszennej,
    * 200 g masła,
    * 100 g cukru (najlepiej cukru pudru),
    * 1 łyżka śmietany,
    * 1 żółtko,
    * szczypta soli.
    Do wykonania kremu potrzebne będą:
    * 500 ml mleka,
    * 4 łyżki cukru pudru,
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    * 3 jajka,
    * 1 cytryna.
    Poza tymi elementami niezbędny będzie jeszcze 1 kg jabłek oraz cynamon, który doda im aromatu.

  • Krok pierwszy

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski. Dodać sól, żółtko, a następnie masło. Powinno być zimne i przed dodaniem do mąki najlepiej pokroić je na kawałki, będzie łatwiejsze do zagniatania. Dosypać cukier puder, po czym rozpocząć wyrabianie ciasta. Gdy ciasto zacznie się powoli formować, dołożyć łyżkę śmietanki.Ciasto powinno stać się gładkie, jasnożółte i dość elastyczne. Należy uformować z niego kulę, po czym owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Krok druga

    Krok druga

    Z przygotowanej porcji mleka odlać 1 szklankę. Pozostałą część przelać do rondla i zagotować. W osobnej misce ubić przy pomocy miksera jajko z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać mąkę ziemniaczaną i 1 szklankę mleka. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę połączyć z gotującym się mlekiem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.

  • Krok trzeci

    Formę do pieczenia tart posmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą albo mąką. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ścinając nożem nadmiar z boków. Nakłuć dno widelcem. Pozostałe kawałki ciasta włożyć ponownie do lodówki, jeszcze się przydadzą.Ciasto w formie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i przypiekać 10 – 15 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do ostudzonego kremu zetrzeć skórkę z cytryny. Zamieszać, a następnie przełożyć masę na podpieczone ciasto.Jabłka obrać i pokroić na plasterki, ułożyć je w dowolny sposób na kremie. Posypać cynamonem. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć podłużne paski i ułożyć je na jabłkach, tak żeby tworzyły kratkę. Ponownie włożyć formę do piekarnika, do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec 35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • ciasto ajerkoniakowe
  • cukier puder
  • syrop malinowy
  • kanapka
  • para
  • prędkość ubijania
  • masa marcepanowa
  • metody roztapiania czekolady
  • lekka babka
  • ucieranie
  • sposób jedzenia
  • ziele angielskie
  • kakao
  • pasta z awokado
  • przygotowanie naleśników
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising