Advertising
Zakumaj.pl

Uprawa i zastosowanie szałwii

Opiekun artykułu: olaszmeja
Uprawa i zastosowanie szałwii

Uprawa i zastosowanie szałwii

O szałwii lekarskiej przypomina się sobie zazwyczaj, gdy boli gardło, ponieważ jest często wykorzystywana jako płukanka. Jednak szałwia to nie tylko pachnące torebki herbaty ekspresowej, ale i pachnąca, a do tego ładnie wyglądająca roślina, która może urosnąć aż do 100 centymetrów. Charakteryzuje się niebieskofioletowymi, delikatnie czerwonymi lub różowawymi kwiatami, które mogą stanowić ozdobę każdego balkonu lub parapetu. Przy odpowiedniej pielęgnacji szałwia cieszy oko oraz pomaga zdrowiu.

Advertising
Advertising
  • Sadzenie i gleba

    Sadzenie i gleba

    Na początku przygody z uprawą szałwii można przygotować dla niej niewielka doniczkę o średnicy 10 centymetrów, ponieważ od razu szałwia nie osiągnie wielkich rozmiarów. Z biegiem czasu i z kolejnym rokiem hodowli należy ją powiększać. Gleba dla szałwii lekarskiej powinna być przepuszczalna i zawierać lekko zasadowy odczyn. Może mieć również dużą zawartość próchnicy, co jest częstym wymogiem wśród ziół. Gdy ziemia jest już przygotowana należy zasadzić roślinę, wkładając do jednej doniczki maksymalnie po 3 ziarna szałwii na głębokość 0,5 centymetra. Najkorzystniejszym okresem do wysiewu rośliny jest koniec marca. Aby dobrze rosła, należy wystawić ją w nasłonecznione miejsce. Nadaje się do uprawiania zarówno w doniczkach, jak i w ogrodzie, pomiędzy innymi roślinami.

  • Pielęgnacja szałwii

    Pielęgnacja szałwii

    Szałwia zazwyczaj nie wymaga specjalnego nawożenia, zwłaszcza jeżeli posiada glebę zasobną we wszystkie niezbędne jej składniki. Nawozić można ją jedynie, jeśli znajduje się w sąsiedztwie innych roślin, które wykorzystywałyby więcej składników, jednak trzeba z tym uważać. Im więcej nawozu, tym co prawda większy wzrost szałwii, lecz jednocześnie mniej aromatu. Gdy roślina osiągnie odpowiednie rozmiary i liście, można przystąpić do jej zbierania oraz suszenia. Zbiera się dobrze wykształcone liście, jeszcze przed kwitnieniem, od czerwca aż do września. Suszyć należy je w zacienionym miejscu, a przechowywać w porcelanowych pojemnikach lub szczelnych słoikach.

  • Szałwia – przyprawa

    Szałwia – przyprawa

    Silny aromat szałwii sprawia, że lepiej nie dodawać jej za wiele do potraw. Chociaż jej zastosowanie lecznicze jest bardziej znane, roślina nadaje się do wykorzystania również w kuchni, wystarczy jedynie wiedzieć, do czego można ją dodać. Rzadko dodaje się ją w formie suszek, częściej stosuje się listki zerwane prosto z krzaka, rozdrobnione na kawałki lub jeden liść, tak samo jak dodaje się ziele angielskie. Szczególnie dobrze szałwia urozmaica smak zup kartoflanych oraz potraw rybnych, jednak można stosować ją także do rzadziej jadanych mięs, takich jak baranina, królik, zając. Tłuste mięsa zostaną zrównoważone smakowo dzięki jej zapachowi. Można ją połączyć również z warzywami, zwłaszcza z pomidorem, który może ozdabiać na kanapkach.

  • Szałwia – leczenie

    Szałwia – leczenie

    Szałwia znana jest najlepiej ze swoich właściwości leczniczych, w tym przeciwzapalnych i ściągających. Są one wykorzystywane w przypadku zapalenia gardła lub bólu zębów. W takiej sytuacji parzy się szałwię w 1 szklance wody i płucze kilka razy dziennie, aż do zaniku objawów. Szałwią w postaci herbaty ekspresowej można przemywać pachy, aby zapobiec nadmiernemu poceniu się, a picie naparu z rośliny powoduje usprawnienie działania układu pokarmowego. Łagodzi zgagę oraz pomaga przy problemach jelitowo-żołądkowych, przez co zalecana jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego.

Popularne tagi
  • gleba dla fasoli
  • lawenda
  • sadzonki ziół
  • uprawa cząbru
  • sadzenie rabarbaru
  • przyśpieszenie metabolizmu
  • cynk
  • składniki odżywcze
  • wysiew fasoli
  • groszek zielony
  • ziarna szpinaku
  • jak zbierać pory
  • wilgotność gleby
  • pielęgnacja tymianku
  • pojemnik hermetyczny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising