Advertising
Zakumaj.pl

Zachwycający ajerkoniak z cytryną i tymiankiem

Opiekun artykułu: putol
Zachwycający ajerkoniak z cytryną i tymiankiem

Zachwycający ajerkoniak z cytryną i tymiankiem

Kobiety rzadziej są miłośniczkami mocnych alkoholi, zwłaszcza wódki. Zdecydowanie częściej preferują napoje alkoholowe, które mają słodkawy smak i nadają się do sączenia przez pewien czas, bez konieczności wypijania ich szybko oraz w dużych ilościach. Takim alkoholem-smakołykiem jest ajerkoniak, który bez większego problemu można wykonać we własnej kuchni.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie dobrego ajerkoniaku, który będzie można popijać w towarzystwie, wymaga odpowiednich składników. Muszą znaleźć się wśród nich:
    * 300 ml śmietany kremówki,
    * 300 ml białego rumu,
    * 150 g cukru,
    * 3 jajka,
    * 2 gałązki tymianku,
    * 2 cytryny.
    Przyda się również butelka, w której będzie można przechowywać ajerkoniak.

  • Krok pierwszy

    Do średniej wielkości garnka wlać kremówkę, dodać jajka i wsypać cukier. Całość ubić przy pomocy trzepaczki, tak aby cukier rozpuścił się w śmietance. Nie powinien być w ogóle wyczuwalny.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Garnek z gotową mieszanką postawić na piecu i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Przez cały czas mieszać śmietankę trzepaczką i trzymać na ogniu aż do momentu lekkiego zgęstnienia składników. Zazwyczaj zajmuje to 15 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zdjąć rondel z masą z ognia, dodać tymianek. Dwie cytryny dokładnie umyć pod gorącą wodą albo sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę obu na tarce i także dodać ją do masy ze śmietanki. Wymieszać wszystko i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gdy ajerkoniak będzie już zimny, odcedzić skórkę pomarańczową oraz tymianek. Najwygodniej robić to przez sitko. Wlać z powrotem do rondla i dodać biały rum. Bardzo dokładnie wymieszać i dopiero wtedy przelać do butelki.Schłodzić przez całą noc dla osiągnięcia lepszego smaku. Przed podaniem wstrząsnąć, a kieliszki z alkoholem ozdobić gałązkami tymianku albo plasterkiem cytryny.

Popularne tagi
  • syrop wiśniowy
  • brandy
  • arbuzowy drink
  • owocowy napój
  • przepis na galaretkę w cytrynie
  • przepis na virgin mary
  • mojito jagodowe
  • piwosze
  • drink arbuzowy
  • przygotowanie koktajlu regenerującego
  • wódka gorzka
  • koktajl warzywny
  • sklep z pamiątkami
  • drink orzeźwiający
  • przepis na poncz mleczny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising