Zakumaj.pl

Zalety jedzenia żółtego sera

3.2 (razem głosów: 3)
Zalety jedzenia żółtego sera

Żółte sery, czyli sery twarde mają ostatnio ciężki okres. W wyniku kultu zdrowego odżywiania, zdrowego życia i ciągłych diet przestano im ufać jako dobrym produktom spożywczym. Jednak wyłączenie żółtego sera z jadłospisu pod pozorem jego kaloryczności nie jest dobrym rozwiązaniem. Sery zawierają wiele składników, które przydają się w pracy organizmu, a dodatkowo mogą być świetnym zamiennikiem mięsa, zarówno dla wegetarian, jak i tych, którzy mięsa nie jedzą z innych powodów.

  • Źródło wapnia

    Nie tylko mleko jest dobrym źródłem wapnia. Również żółty ser jest jego doskonałym dostarczycielem. Każdy, kto nie może pić mleka w surowym stanie, a jogurtów nie lubi, powinien zdecydować się na zjedzenie przynajmniej dwóch plasterków sera dziennie w czasie śniadania, aby dostarczyć organizmowi dawki wapnia niezbędnej dla zdrowych kości. Jedzenie sera rano zapobiega odkładaniu się kalorii w tkance tłuszczowej. Dodatkowo ser, wpływając pozytywnie na stan uzębienia, zapobiega próchnicy zębów. W przeciwieństwie do mleka nie powoduje alergii, ponieważ ma mało substancji alergennych.

Strona 1 z 5
Pokaż wszystko »
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz