Zakumaj.pl

Zalety jedzenia żółtego sera

3.2 (razem głosów: 3)
Zalety jedzenia żółtego sera

Żółte sery, czyli sery twarde mają ostatnio ciężki okres. W wyniku kultu zdrowego odżywiania, zdrowego życia i ciągłych diet przestano im ufać jako dobrym produktom spożywczym. Jednak wyłączenie żółtego sera z jadłospisu pod pozorem jego kaloryczności nie jest dobrym rozwiązaniem. Sery zawierają wiele składników, które przydają się w pracy organizmu, a dodatkowo mogą być świetnym zamiennikiem mięsa, zarówno dla wegetarian, jak i tych, którzy mięsa nie jedzą z innych powodów.

  • Źródło wapnia

    Nie tylko mleko jest dobrym źródłem wapnia. Również żółty ser jest jego doskonałym dostarczycielem. Każdy, kto nie może pić mleka w surowym stanie, a jogurtów nie lubi, powinien zdecydować się na zjedzenie przynajmniej dwóch plasterków sera dziennie w czasie śniadania, aby dostarczyć organizmowi dawki wapnia niezbędnej dla zdrowych kości. Jedzenie sera rano zapobiega odkładaniu się kalorii w tkance tłuszczowej. Dodatkowo ser, wpływając pozytywnie na stan uzębienia, zapobiega próchnicy zębów. W przeciwieństwie do mleka nie powoduje alergii, ponieważ ma mało substancji alergennych.

  • Niezastąpiony cynk

    Pomimo że rzadko się o tym mówi, ciału niezbędny jest do funkcjonowania cynk. Włosy, paznokcie, ich zdrowy wygląd i jakość związane są z odpowiednią ilością cynku w organizmie. Żółte sery zawierają go dużo, więc już samo to może zachęcać do jedzenia ich raz na kilka dni. Dodatkowo cynk jest odpowiedzialny za jakość popędu seksualnego, więc żółty ser można potraktować jak afrodyzjak wpływający na jakość życia w sypialni.

  • Wzmacniając odporność

    Z poprawą odporności kojarzy się głównie witamina C, jednak warto do produktów, które poprawiają jakość zdrowia, dorzucić również ser żółty każdego rodzaju. Zawarte w nim witaminy A i D mają działanie uodparniające, chronią przed chorobami okresu jesienno-zimowego, a dodatkowo wzmacniają siły witalne całego organizmu. Żółty ser jest dobrym składnikiem w dietach i po poważnych chorobach, ponieważ szybko odbudowuje nadwątlone siły.

  • Przeciwko nowotworom

    Trudno jest jeść wszystko, co jest polecane w walce z rakiem i z unikaniem zachorowania na tę chorobę, jednak żółty ser lubią niemal wszyscy, więc warto wykorzystać jego właściwości w tej dziedzinie. Można go zjeść na kanapce czy posypać nim sałatkę. Warto jednak pamiętać, że smażony nie ma już tak cennych antynowotworowych właściwości, więc lepiej zjeść plasterek samego sera niż łączyć go z dodatkowo tuczącym tłuszczem.

  • Serowe uwagi

    Serowe uwagi

    Kiepska opinia żółtego sera nie wzięła się z niczego. Istotnie, jest on kaloryczny i zawiera sporo soli, jednak nie trzeba jeść go codziennie. W zupełności wystarczy dwa lub trzy razy w tygodniu, na kanapce albo jako dodatek do innego dania. Nie odczuje się wówczas jego kaloryczności, za to przydatne cechy będą zauważalne. Przy okazji trzeba pamiętać, że ser jest świetną przekąską w czasie przyjęć, kiedy można z niego zrobić warzywno-serowe koreczki, a różnorodność rodzajów sera pozwala na próbowanie nowych oraz łatwe zachęcanie dzieci do ich jedzenia. Jest także świetną alternatywą dla mięsa, w jego zastępstwie dostarczając żelaza oraz białka.