Advertising
Zakumaj.pl

Zaskakująca sałatka z arbuzem i fetą – jak ją przygotować?

Opiekun artykułu: kanonier
Wymagany czas: 25 min.
Zaskakująca sałatka z arbuzem i fetą – jak ją przygotować?

Zaskakująca sałatka z arbuzem i fetą – jak ją przygotować?

Sałatki mogą być bardzo orzeźwiające, jeśli tylko skomponuje się je z lekkich składników. Stają się wtedy zarówno dobrą przekąską wieczorną, jak i świetnym podwieczorkiem dla wszystkich, którzy dbają o sylwetkę. Korzystając z tego, że arbuzy nadal są w korzystnych cenach oraz są bardzo soczyste, warto uraczyć się sałatką arbuzową z dodatkami.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Podstawą pysznej sałatki, nadającej się doskonale na upalne dni, są przede wszystkim bardzo świeże składniki, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:

    * arbuz bez pestek,

    * feta,

    * 2 łyżki miodu płynnego,

    * 2 łyżki świeżej mięty,

    * 4 łyżki soku z cytryny,

    * pieprz mielony.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Arbuzowy miąższ pokroić w kosteczki, najlepiej żeby były mniej więcej tej samej wielkości i grubości, co sprawi, że sałatka będzie się ładniej prezentowała. Jeżeli przypadkiem w miąższu znajdzie się pestka, pozbyć się jej delikatnie, np. końcówką noża.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Ser feta wyjąć z opakowania i również pokroić w kosteczki, nawet drobniejsze niż arbuz. Sera powinno być mniej niż arbuzowego miąższu, więc nie trzeba skrajać całej zawartości opakowania. Oba składniki wrzucić do szerokiej, ozdobnej miski i lekko przemieszać ze sobą, uważając, żeby ser nie stał się papką.Możliwe jest użycie zamiast sera kawałków mozzarelli, jednak smak będzie wówczas nieco odmienny od oryginału.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Arbuza oraz fetę polać miodem płynnym, sokiem z cytryny – najlepiej świeżo wyciśniętym – oraz posypać posiekaną miętą. Mięta również powinna być świeża, żeby dodać potrawie odpowiednie walory smakowe i aromatyczne. Wymieszać całość delikatnie, a następnie albo od razu zjadać, albo przez 15 minut chłodzić w lodówce, żeby poprawić smak. Zmrożona wersja sałatki nadaje się przede wszystkim na upalne dni jako wspaniała ochłoda.

Popularne tagi
  • wrzątek
  • czosnek granulowany
  • truskawki
  • sok pomidorowy
  • sposób na muchomory z rzodkiewki
  • sałatka z serem pleśniowym
  • sałatka z czerwoną fasolą
  • menu
  • święto
  • tosty
  • doprawianie sałatki
  • kurczak w panierce
  • cieciorka
  • papryka mielona
  • mozzarella
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising