Advertising
Zakumaj.pl

Zielone pierogi ze szpinakiem oraz fetą

Opiekun artykułu: bobosior
Zielone pierogi ze szpinakiem oraz fetą

Zielone pierogi ze szpinakiem oraz fetą

Gdy robi się ciepło, coraz więcej osób wypatruje świeżego szpinaku w sklepie. Ma on złą sławę wśród dzieci i części dorosłych, lecz odpowiednio przyrządzony może być ciekawym i bardzo dobrym daniem. Nadaje się świetnie do wykonania zupy, lecz nie tylko. Zielony szpinak może posłużyć do wykonania zielonych pierogów. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Żeby przygotować pyszne pierogi, potrzebne są dobre składniki na ciasto oraz na farsz. Do wykonania ciasta trzeba posiadać:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1/2 szklanki ciepłej wody,
    * 1 jajko,
    * szczyptę soli.
    Z kolei do farszu potrzebne są:
    * 50 dag szpinaku mrożonego,
    * 20 dag sera feta,
    * 1 cebula,
    * 2 ząbki czosnku,
    * pieprz,
    * sól,
    * 1 łyżeczka masła.
    Jeżeli sezon już na to pozwala, można użyć świeżego szpinaku, najlepiej zwiększając jego ilość do 100 dag.

  • Etap pierwszy

    Cebulę obrać z łupinek, po czym drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie dodać cebulkę i poczekać, aż zeszkli się na żółty kolor. Gdy do tego dojdzie, dodać szpinak i połączyć z cebulą przy pomocy drewnianej łyżki. Pozostawić na ogniu, aż woda całkowicie odparuje.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Pokroić fetę w kostkę. Zdjąć szpinak z cebulą z ognia i wrzucić fetę. Wymieszać. Doprawić odrobiną soli i większą ilością pieprzu, żeby smak był bardziej wyrazisty.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Składniki na ciasto wysypać na stolnicę i zagnieść, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeżeli jest za ciężkie, dodać odrobinę wody, gdy za miękkie, mąki.Po uzyskaniu takiego efektu, stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na płaski placek. Przy pomocy szklanki wycinać z niego okrągłe kawałki.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Na środek każdego koła z ciasta nałożyć 1 lub 1,5 łyżeczki farszu, zawinąć i mocno skleić brzegi, żeby pierogi nie rozpadły się w czasie gotowania.Gotować w osolonym wrzątku, przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi można podawać ze śmietaną albo z masłem.

Popularne tagi
  • chleb
  • patelnia
  • sałata
  • sos czekoladowy
  • syrop klonowy
  • smażona mozzarella
  • kanapka z grilla
  • tarta z łososiem i serem
  • śniadanie na słodko
  • witamina e
  • jajko
  • brokuły
  • proszek do pieczenia
  • ziele angielskie
  • składniki odżywcze
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising