Advertising
Zakumaj.pl

Żurek w chlebie – nietypowe danie na Wielkanoc

Opiekun artykułu: adrianek
Żurek w chlebie – nietypowe danie na Wielkanoc

Żurek w chlebie – nietypowe danie na Wielkanoc

Żurek albo biały barszcz to tradycyjne danie wielkanocne. Szczególnie popularny jest żurek. Jest to popularna zupa również na co dzień, dlatego warto zadbać o to, aby w czasie śniadania wielkanocnego przyjęła atrakcyjną formę. Można to osiągnąć, podając żurek w chlebie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do wykonania dobrego żurku, który będzie można wlać do chlebka, potrzebne są następujące składniki:
    * 1 marchewka,
    * 1 seler,
    * 1 mała pietruszka,
    * 1 l zakwasu na żurek,
    * 3 łyżki śmietany 12%,
    * 3 ząbki czosnku,
    * ziele angielskie,
    * 1 liść laurowy,
    * majeranek,
    * pieprz,
    * sól,
    * 250 g boczku wędzonego,
    * 4 jajka,
    * 100 g ziemniaków,
    * biała kiełbasa (tyle sztuk, ile chlebków).
    Poza składnikami na żurek niezbędne jest zakupienie chlebków, do których będzie można go wlać. Możliwe jest ich samodzielne upieczenie, jednak jest to czasochłonne, więc warto zdecydować się na zakup odpowiedniej liczby w piekarni.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Wędzony boczek należy pokroić w kostkę, najlepiej niedużą, większe kawałki będzie się źle jadło, a do tego nie będą wyglądały estetycznie. Pokrojone mięso wrzuca się do garnka, po czym zalewa 1,5 litrami wody. Całość gotować przez 30 minut.

  • Drugi etap

    Wszystkie warzywa należy obrać ze skórki i pokroić. W przypadku ziemniaków, selera i pietruszki najlepiej w kostki, marchewkę na plasterki, które ubarwią całość zupy. Dodać je do wywaru z boczkiem, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim oraz liściem laurowym i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Gdy warzywa zmiękną, można wlać zakwas na żurek oraz dodać majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zagotować, a gdy zacznie delikatnie wrzeć, dodać śmietanę i ewentualnie jeszcze trochę soli (w zależności od upodobań smakowych). Tak przygotowany żurek można wlewać do chlebków, które mają puste środki. Dodać do każdego białą kiełbasę, pokrojoną na plasterki oraz ugotowane na twardo jajka – w całości, pokrojone na plasterki lub na ćwiartki. Smacznie i ciekawie.

Popularne tagi
  • chłodnik ogórkowy
  • składniki na żurek
  • cukier
  • białe wino
  • przepis na zupę kasztanową lanissterów
  • chłodnik
  • skrzydełka
  • sos rybny
  • groszek
  • składniki zupy
  • lato
  • zupa na zimno
  • sól
  • pierwsza danie
  • przepis na bulion warzywny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising